ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Και οι ασφαλισμένοι ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Εκτός από τους ανασφάλιστους που βάσει νόμου δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, που προσφεύγουν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, γιατί ο μισθός ή η σύνταξη δεν φτάνει για τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Αυτό δηλώνει ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος στο επάγγελμα, εμπνευστής και υπεύθυνος του Ιατρείου, το οποίο από το 2012 προσφέρει, χωρίς καμία διάκριση, δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η αφορμή για να ανοίξει αυτή η «μεγάλη αγκαλιά» ήταν ο θυμός που ένιωσε, όταν το 2011, ένας 52χρονος ασθενής του, με πολύ σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα του, επειδή έχασε τη δουλειά του και την ασφαλιστική του κάλυψη, και έφτασε μετά από πολύμηνη απουσία στο ιατρείο του, σε προθανάτια κατάσταση.

«Έβλεπα μπροστά μου την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν εκείνη την περίοδο και που δυστυχώς τα επόμενα χρόνια πήρε τρομακτικές διαστάσεις», δήλωσε στο Πρακτορείο FM.

Αναφερόμενος στους καρκινοπαθείς, κάνει λόγο για τραγωδία, καθώς σύμφωνα με μελέτη του Ιατρείου σε 400 καρκινοπαθείς από όλη την Ελλάδα, από το Φθινόπωρο του 2012 έως και τα τέλη του 2013, ένα 20-30%, από εκείνους που καθυστέρησαν περισσότερο από έξι μήνες, από την αρχική διάγνωση να αναζητήσουν βοήθεια, έχασαν τη ζωή τους.

Καρδιαγγειακά, διαβήτης και ψυχιατρικά, είναι τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο ΜΚΙΕ, το οποίο από την έναρξη της λειτουργίας του έχει δεχτεί πάνω από 60.000 ανθρώπους. Η μηνιαία κίνηση όσον αφορά τις ιατρικές επισκέψεις έχει μειωθεί στο μισό από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το φαρμακείο, που εκεί η κίνηση έχει αυξηθεί, ειδικά από τους συνταξιούχους, τονίζει ο κ.Βήχας.

«Η παροχή προληπτικής ιατρικής φροντίδας από την πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη», δηλώνει ο κ. Βήχας, όταν αναφέρεται στα προληπτικά προγράμματα που υλοποιεί ήδη το ΜΚΙΕ, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Όσον αφορά το προσφυγικό τονίζει ότι η βοήθεια σε φάρμακα παραμένει σε όποιο μέρος της Ελλάδας υπάρxει ανάγκη.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved