ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης Παιδιών είναι γεγονός

Σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά 11-16 ετών έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μίας εμπειρίας σωματικής βίας. Επίσης, 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση.

Με όραμα να βελτιωθούν τα θλιβερά στατιστικά που αφορούν τη σωματική κακοποίηση παιδιών στη χώρα μας, η Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ σε σύμπραξη με τη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σχεδίασαν το «1ο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης Παιδιών με αφετηρία το Νοσοκομείο».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από Έλληνες επιστήμονες με τη συνεργασία δύο κορυφαίων Αμερικανών ειδικών –του Δρ John Mishel Leventhal από το Πανεπιστήμιο Yale και της Δρ Resmiye Oral από το Πανεπιστήμιο της Iowa. Πρόκειται για μια εύχρηστη τυποποιημένη διαδικασία για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της σωματικής κακοποίησης παιδιών στο περιβάλλον του νοσοκομείου.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 30 Μαΐου, παρουσιάστηκε εκτενώς το πρόγραμμα, καθώς και στοιχεία αναδρομικής έρευνας με βάση περιστατικά παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Η κα Μαρίνα Καρέλλα, Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, παρευρέθη στη συνέντευξη τύπου και ανέφερε πως «ακόμη παραμελούνται και κακοποιούνται παιδιά» και πως το καινοτόμο πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει «ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά του τόπου». «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού» ανέφερε με τη σειρά της η κα Αφροδίτη Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια του ΕΛΙΖΑ και αυτό αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 4 ετών, καθώς είναι αυτά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση.

Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με την κα Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, «η έγκαιρη αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης αποτελεί προϋπόθεση για την άμεση λήψη μέτρων», καθώς «μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική υγεία ενός παιδιού». Η κα Τσολιά επεσήμανε μάλιστα ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν αποκλείεται μεγαλώνοντας να γίνει από θύμα θύτης, συνεχίζοντας τον κύκλο της κακοποίησης και σε επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος (1ο Εθνικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών) έχουν ήδη εκπαιδευτεί 1.220 επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους ιατροί, σε όλη την Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ορθά και όσο το δυνατόν πιο άμεσα τη σωματική κακοποίηση στα παιδιά βάσει αξιολόγησης που θα πραγματοποιούν με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εργαλείου. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, πραγματοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση των ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων Yale και Iowa και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας.

Η πολυδιάστατη ομάδα του επιστημονικού έργου, η οποία απαρτίζεται από 9 Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες, σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα μέσα από τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες:

Α. Δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων ιατρών σε όλη την Ελλάδα

Αξιοποιώντας τη μέθοδο «Εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή», δημιουργήθηκε ένα δίκτυο 20 παιδιάτρων-επιμορφωτών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα εντατικό σεμινάριο στην Αθήνα. Η εκπαίδευση έγινε από τους εξειδικευμένους στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης Αμερικανούς καθηγητές παιδιατρικής Δρ John Leventhal και Δρ Resmiye Oral, σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Αλεξάνδρα Σολδάτου και τη Διοικητική Διευθύντρια του ΕΛΙΖΑ, Αφροδίτη Στάθη.

Β. Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής

Στη συνέχεια, σε διάστημα 7 μηνών με την πλήρη υποστήριξη των χορηγών, υλοποιήθηκαν 8 ημερίδες επιμόρφωσης σε Αθήνα (2), Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας, κυρίως ιατροί –φοιτητές, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι– όλων των ειδικοτήτων που φροντίζουν παιδιά.

Προκειμένου να αξιολογηθεί αντικειμενικά η αποτελεσματικότητα των ημερίδων στη βελτίωση των γνώσεων όσων παρακολούθησαν, δημιουργήθηκε ένα σύντομο σταθμισμένο ερωτηματολόγιο. Η εφαρμογή του πριν και μετά την παρακολούθηση έδειξε ότι η ημερίδα επιμόρφωσης ενίσχυσε σημαντικά τις γνώσεις σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας και εξίσου σε όλες τις πόλεις.

Γ. Αναδρομική έρευνα για το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών

Κομβικό σημείο της πρωτοβουλίας αποτελεί η διενέργεια αναδρομικής έρευνας για τα έτη 2014-2015, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Από το σύνολο των 35.273 παιδιών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διετία αυτή, μελετήθηκαν 161 φάκελοι παιδιών με επιβαρυμένο κοινωνικό ιστορικό και/ή σοβαρό τραυματισμό.

Κύρια ευρήματα

- Από τη μελέτη των φακέλων παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση προέκυψε ότι η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν 7,7 έτη, σε αντίθεση με επιδημιολογικά δεδομένα των ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα των περιστατικών σωματικής κακοποίησης αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο νοσοκομείο ήταν 26 ημέρες. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι για τα 6 στα 10 παιδιά επιτεύχθηκε η ένταξη σε συγγενικό περιβάλλον ή πλαίσιο φιλοξενίας.

- Παρατηρήθηκε ότι τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, στοιχείο σύμφωνο με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των βρεφών στη σωματική κακοποίηση.

- Σχεδόν στο 20% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με έγκαυμα και 35% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με κάταγμα, το ιστορικό που δόθηκε από τους γονείς ή φροντιστές δεν ήταν συμβατό με τα ιατρικά ευρήματα και/ή το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, ευρήματα σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία.

- 1 στα 3 εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.

Δ. Πρωτόκολλο αναγνώρισης & διαχείρισης παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκε ένα Πρωτόκολλο, δηλαδή μια εύχρηστη τυποποιημένη διαδικασία που προτείνεται να εφαρμοστεί στα Νοσοκομεία για την αξιολόγηση της πιθανότητας σωματικής κακοποίησης. Το Πρωτόκολλο συμβάλλει:

- στην αυξημένη εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, άρα και την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης,

- στον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο και τη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού με άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας του παιδιού,

- στη δυνατότητα ανίχνευσης της κακοποίησης πριν υποστεί το παιδί μη αναστρέψιμη σωματική και ψυχική βλάβη,

- στη δυνατότητα ενίσχυσης της οικογένειας και τη διατήρηση της δομής της, αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση του παιδιού

Στο πλαίσιο του προγράμματος επετεύχθη η έγκριση από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» της δημιουργίας της 1ης Πρότυπης Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού, εντός του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ψηφιακή διασύνδεση του 1ου Πανελλήνιου Δικτύου Εκπαιδευμένων Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών.

Το Εθνικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά. Ωστόσο, για να ενισχυθεί η αλυσίδα προστασίας των παιδιών σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται να:

- Υιοθετηθεί το Πρωτόκολλο/Εύχρηστη Τυποποιημένη Διαδικασία για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της σωματικής κακοποίησης παιδιών από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας,

- Εφαρμοστεί το εθνικό σύστημα αναφοράς κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού που έχει ήδη δημιουργήσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού,

- Εφαρμοστεί η διεπιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών μέσω εξειδικευμένων μονάδων εντός των Νοσοκομείων,

- Πραγματοποιείται από τους ιατρούς παρακολούθηση των περιστατικών σωματικής κακοποίησης και μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας,

- Δημιουργηθούν κατάλληλες ενδιάμεσες δομές φιλοξενίας για την αρτιότερη ψυχοσυναισθηματική φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών μέχρι την οριστική απόφαση της εισαγγελίας,

- Δημιουργηθούν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο για κάθε κατηγορία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, όπως διασώστες ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.

- Εισαχθεί μάθημα για την πρόληψη, αναγνώριση και διαχείριση όλων των μορφών της κακοποίησης σε όλες τις ιατρικές σχολές και να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη ιατρική κατάρτιση μέσα από δομημένο πρόγραμμα διά βίου εκπαίδευσης.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved