Νοσηλευτές Ψυχιατρείων: Κραυγή αγωνίας για τις ακούσιες νοσηλείες ασθενών - Τι προτείνουν
Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής, για τη μη εκπροσώπηση από νοσηλευτή στην Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ακούσιας νοσηλείας ασθενών (άρθρο 95 του ν. 2071/1992) με στόχο να αναπτυχθούν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό τους.
Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής θεωρεί απαραίτητο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στην τροποποίηση της σχετικής απόφασης, με την προσθήκη τουλάχιστον δύο νοσηλευτών με ειδικότητα στη νοσηλευτική ψυχικής υγείας, ώστε με την άποψή τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου με στόχο τη μείωση των ακούσιων νοσηλειών αλλά και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά ακούσιας νοσηλείας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς ξεπερνούν το 60% των εισαγωγών, την ώρα που υπάρχουν λιγοστοί οικονομικοί πόροι στο σύστημα, σχεδόν ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και φυσικά ελάχιστοι νοσηλευτές –κάτω από το όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σύλλογο.
Ήδη σχετική επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και τον Γενικό Γραμματέα, Γεώργιο Γιαννόπουλο.
Αναλυτικά, οι αντιδράσεις και τα επιχειρήματα των νοσηλευτών συνοψίζονται παρακάτω:
Ο Νοσηλευτής, σύμφωνα με το ΠΔ 351/1989 έχει δικαίωμα να:
- Συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων του συστήματος υγείας για τον καθορισμό της πολιτικής υγείας.
- Καθορίζει τα κριτήρια της νοσηλευτικής φροντίδας, σε όλα τα πλαίσια της νοσηλευτικής άσκησης.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Νοσηλευτικής Δεοντολογίας (ΠΔ 216/2001):
- Ιδιαίτερο καθήκον του νοσηλευτή αποτελεί η φροντίδα του ασθενή, με τη δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού περιβάλλοντος ώστε ο ασθενής να απολαμβάνει τη μέγιστη δυνατή σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.
- Ο νοσηλευτής οφείλει απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την τιμή του ασθενή. Οφείλει να λαμβάνει κάθε μέτρο που προάγει, αλλά και να απέχει από κάθε ενέργεια που είναι δυνατό να θίξει το αίσθημα της προσωπικής ελευθερίας και την ελεύθερη βούληση του ασθενή.
- Ο νοσηλευτής οφείλει απεριόριστο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής, λαμβάνει κάθε μέτρο για τη διάσωση ή διατήρησή της και απέχει από κάθε ενέργεια που είναι δυνατό να τη θέσει σε κίνδυνο.
- Ο νοσηλευτής οφείλει να παρέχει τη συνδρομή του στον ασθενή με κάθε θεμιτό μέσο και να τον προστατεύει από οποιαδήποτε βλάβη ή κίνδυνο στον χώρο παροχής των υπηρεσιών του, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον.
- Οφείλει επίσης να διαφυλάττει τα ατομικά δικαιώματα του ασθενή και να αποτρέπει με κάθε δυνατό μέσο οποιαδήποτε μορφή παραβίασής τους.
- Ο νοσηλευτής, σεβόμενος την προσωπικότητα του ασθενή, πρέπει να παρέχει τη συνδρομή του για την ορθή ενημέρωση του ασθενή αναφορικά με την πρόγνωση, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τους ενδεχόμενους κινδύνους και τα οφέλη, πριν από τη διενέργεια κάθε νοσηλευτικής ή ιατρικής πράξης.
- Ο νοσηλευτής οφείλει απεριόριστο σεβασμό στην ιδιωτική ζωή του ασθενή και απέχει από κάθε πράξη ή παράλειψη που είναι δυνατό να βλάψει τον απόρρητο χαρακτήρα των κάθε είδους πληροφοριών των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
- Ο νοσηλευτής οφείλει τον απαραίτητο σεβασμό στην προσωπικότητα του ψυχιατρικού ασθενή λαμβάνοντας υπόψη τη βούλησή του στις περιπτώσεις εκείνες που είναι σε θέση να την εκφράσει.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 106/1988, ο ειδικευμένος νοσηλευτής ψυχικής υγείας μεταξύ άλλων είναι ικανός:
- Να προγραμματίζει, εφαρμόζει, αξιολογεί, διδάσκει και επιβλέπει τη νοσηλευτική φροντίδα ψυχικά ασθενών και οικογενειών με ψυχιατρικά προβλήματα.
- Να κατέχει επαρκή γνώση των μεθόδων ψυχιατρικής θεραπείας και ικανότητα να αντιλαμβάνεται την απαιτούμενη κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και τις ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντός του.
- Να αναπτύσσει και να διατηρεί θετικές διαπροσωπικές σχέσεις με ψυχικά ασθενείς ή ομάδες ασθενών, με συναδέλφους, συνεργάτες και κοινωνικούς παράγοντες, για τη θεραπευτική προσέγγιση των ψυχικά ασθενών.
- Να διοικεί ψυχιατρικό τμήμα ή εξωτερικό ψυχιατρικό ιατρείο ή κέντρο ψυχικής υγείας και να δημιουργεί θεραπευτικό περιβάλλον για ψυχικά ασθενείς.
- Να συνεργάζεται υπεύθυνα με την ψυχιατρική θεραπευτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών λειτουργών και να συμβάλλει:
α) Στη λύση κοινωνικό-ψυχιατρικών προβλημάτων των ασθενών και των οικογενειών τους, με γνώση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ψυχική υγεία και ασθένεια.
β) Στην πρόληψη, ανίχνευση, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ψυχικής ασθένειας.
γ) Στη διδασκαλία των αρχών ψυχικής υγιεινής σε υγιείς, ασθενείς, οικογένειες, σχολεία και επαγγελματικές ομάδες, με γνώση των αρχών και μεθόδων διδασκαλίας-μαθήσεως.
δ) Στον προγραμματισμό, στη λειτουργία και στην αξιολόγηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχιατρικής περίθαλψης εντός και εκτός των νοσοκομείων της χώρας.