ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διαβήτης 1η αιτία κατάθλιψης - Ανάγκη για εθνική στρατηγική

Τις πολιτικές υγείας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής, καθώς και την προσαρμογή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στο κοινωνικό περιβάλλον επισήμαναν οι ομιλητές στο 2nd Athens Diabetes Forum-Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) χθες, Τετάρτη 24 Μαΐου.

Το Συνέδριο, του οποίου τον συντονισμό των θεματικών ενοτήτων είχε ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, πραγματοποιήθηκε στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.).

Με την έναρξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), κ. Μιχάλη Χειμώνα, του Εντεταλμένου Συμβούλου, Μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), κ. Βασίλη Γ. Πενταφράγκα, και του Προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), κ. Γιώργου Δημητριάδη.

Ο κ. Χειμώνας υπογράμμισε πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί για την κάλυψη των ασθενών. Όπως σημείωσε, το 1/3 των φαρμάκων δίνεται δωρεάν από την κάθε φαρμακοβιομηχανία στα φαρμακεία, τονίζοντας ότι είναι τα πιο φθηνά σε όλη την Ευρώπη, την ίδια ώρα που τα κράτη προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές τους σε χαμηλά επίπεδα. Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στο Κοινοβούλιο, το χαρακτήρισε πυρετό των φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί μόνο το 15% των δαπανών υγείας.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως ο διαβήτης αποτελεί φλέγον ζήτημα για όλα τα κράτη του κόσμου, καθώς το ποσοστό των ασθενών διαρκώς αυξάνεται. Μιλώντας για το ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Δ.Ε. στο σύστημα της εγχώριας υγείας, υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχουν εξειδικευμένοι ιατροί για το διαβήτη, διακρίνεται μια αδυναμία του συστήματος να τους αξιοποιήσει στην εκπαίδευση των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας (π.χ. γενικοί ιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.) για την κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενών. Όπως σημείωσε, δρομολογείται η οργάνωση προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι έπειτα από σχετικές εξετάσεις θα λαμβάνουν πιστοποίηση που θα τους επιτρέπει να εκπαιδεύουν τους ιατρούς που βρίσκονται σε όλα τα σημεία της χώρας, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές.

Στην ομιλία του, ο κ. Πενταφράγκας υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση του διαβήτη είναι θέμα κουλτούρας κι εκπαίδευσης των νέων γενιών ιατρών. Τόνισε δε τη σημασία ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής που θα είναι ικανή να αντιμετωπίζει σωστά και αποτελεσματικά τον διαβήτη.

Ο Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & της Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Επιστημονικός και Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Αθηνών, κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας, επισήμανε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη χρόνια πάθηση στον κόσμο κι αυξάνεται ετησίως κατά 3%, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Το 2030 ο πληθυσμός των ασθενών με διαβήτη θα αγγίξει το 1 δισ., με το κόστος παγκοσμίως να φτάνει το 1,5 τρισ. δολάρια. Ο κ. Ζούπας σημείωσε ότι ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, με τα αίτια να εντοπίζονται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία. Σημαντική, όπως υπογράμμισε, για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η πρόληψη, η οποία βασίζεται στη διατροφή, στη σωματική δραστηριότητα και στον γενικότερο τρόπο ζωής. Τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης και της ασφάλειας στην αυτομέτρηση, καθώς και της συνεργασίας με τον ιατρό. Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση και αυτοδιαχείριση του διαβήτη, αναφέρθηκε στα συστήματα αυτοπροσδιορισμού σακχάρου τριχοειδικού αίματος, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά την ινσουλίνη. Τα συστήματα υγείας υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο από ένα ευρύ φάσμα τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικά και ατομικά αρχεία υγείας (EHRs και PHRs), συσκευές βιομετρίας και τηλεϊατρικής, καθώς και ασύρματες και ενσύρματες εφαρμογές εστιασμένες στον ασθενή.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Τομέα Οικονομικών, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, υποστήριξε ότι το 42% των Ελλήνων πάσχουν από ένα τουλάχιστον χρόνιο νόσημα. Αναφερόμενος στις φαρμακευτικές δαπάνες της χώρας, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη δαπάνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας ότι το αυξημένο κόστος μακροπρόθεσμα ισοσκελίζεται, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των νοσημάτων.

O Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, σημείωσε πως το ζητούμενο από πλευράς του οργανισμού είναι να εντάσσει στις κατηγορίες θεραπειών που αποζημιώνονται όλο και πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ο απώτερος στόχος του οργανισμού είναι η ανάπτυξη ολιστικής προσέγγισης της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική. Η ανεπαρκής αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη οδηγεί σε βλάβες ζωτικών οργάνων, με υψηλό κόστος αντιμετώπισης και σοβαρές αναπηρίες, όπως είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεραπευτικής Ε.K.Π.Α. και Υπεύθυνη Μονάδας Σακχαρώδη Διαβήτη Μεταβολισμού Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κυρία Ασημίνα Μητράκου, υποστήριξε ότι κύριοι παράγοντες εμφάνισης του διαβήτη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Τόνισε δε πως όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη, ενώ η άσκηση, η απώλεια βάρους και η υγιεινή διατροφή βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψή του.

Ο Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος της SCOPE Fellow, κ. Αθανάσιος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε πως ο οργανισμός ενός διαβητικού δε μπορεί να επεξεργαστεί ορισμένες διατροφικές ουσίες όπως είναι οι υδατάνθρακες, ενώ τόνισε πως η μεσογειακή δίαιτα είναι ικανή να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Η MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Science Communications Director και International Sweeteners Association (ISA), κ. Βασιλική Πυρογιάννη, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης, τονίζοντας ότι μπορεί να αντικατασταθεί με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τα οποία με σημαντικά λιγότερες έως και καθόλου θερμίδες προσδίδουν γλυκιά γεύση στις τροφές. Η χρήση τους συνεπώς δεν αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα και δεν προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από άτομα με διαβήτη στη θέση της ζάχαρης, ώστε να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και απλών υδατανθράκων.

Από τη μεριά του, ο Παθολόγος-Διαβητολόγος, Επιμελητής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ-ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Πέτρος Θωμάκος, τόνισε τη σημασία της έντονης σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη του διαβήτη. Όπως επεσήμανε, το κολύμπι, ο χορός και γενικά η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη λύση που συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία-Σακχαρώδης διαβήτης», κ. Νικόλαος Τεντολούρης, παρουσίασε τα νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία, όπως υποστήριξε, είναι πιο αποτελεσματικά, μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο παρουσίασης διαβήτη, καθώς και το ποσοστό του σακχάρου στον οργανισμό.

Αναφερόμενος στη διαβητική νεφροπάθεια, ο Τ. Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γ. Γεννηματάς και Πρόεδρος της Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος, κ. Πάνος Ζηρογιάννης, υποστήριξε ότι στη διαβητική νεφροπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο διαφορετικές ασθένειες, ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος. Με τη σειρά του, τόνισε τη σημασία της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα της αερόβιας, αφού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση του όγκου του οξυγόνου στα άτομα με διαβητική νεφροπάθεια.

Σύμφωνα με τον Χειρούργο Οφθαλμίατρο, Επιμελητή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (F.E.B.O.), κ. Βασίλη Σ. Λιαράκο, το 35% των διαβητικών ασθενών πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το σύνολο των ασθενών διαβήτη αναπτύσσουν αυτή την πάθηση μέσα σε μία 15ετία. Το κυριότερο ζήτημα στην αντιμετώπισή της είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματά της, όπως η ελάττωση της όρασης και η τύφλωση, παρατηρούνται σχετικά αργά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσέρχονται με καθυστέρηση στον οφθαλμίατρο. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθενείας αλλά και την πρόληψή της, τόνισε ότι η σχέση μεταξύ του διαβητολόγου και του οφθαλμιάτρου θα πρέπει να είναι στενή.

Κλείνοντας, από την πλευρά της, η Διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο & Υπεύθυνη Μονάδας LDL αφαίρεσης, κυρία Γενοβέφα Κολοβού, σημείωσε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέχρι το 2035 θα προστεθούν άλλα 205 εκατομμύρια ασθενείς, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ξεπεράσει τους 592 εκατομμύρια παγκοσμίως. Πρόσθεσε, δε, ότι ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved