ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Μεγάλη συζήτηση από την Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Στις διαφορετικές θέσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών για το ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δόθηκε βήμα, κατά τη διάρκεια της 2ης συνεδρίασης (17/5/2017) της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

Οι απόψεις εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που κατατέθηκαν, κινήθηκαν στο πλαίσιο μάλλον της τεχνοφοβίας παλαιότερων θέσεων και δεκαετιών, τότε που ξεκινούσε η λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας πριν από 30 περίπου χρόνια και ως εκ τούτου, ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και των εγχωρίων αρμόδιων Aρχών.

Εκπρόσωποι του Διαδημοτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Νέες Τεχνολογίες» και της Διαδημοτικής Δράσης για την Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία εξέφρασαν τις γνωστές απόψεις τους για τις επιδράσεις των κεραιών στην υγεία, την ύπαρξη παράνομων κεραιών, την απομάκρυνσή τους από κατοικημένες περιοχές, την άγνοια για την τήρηση του πλαισίου λειτουργίας των κεραιών και τον περιορισμό της σύγχρονης ασύρματης τεχνολογίας. Ενώ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου υποστήριξε τη μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού έως και 1000 φορές κάτω από τα όρια που συστήνουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, ICNIRP, της αρμόδιας Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τη Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, και ΠΟΥ.

Απολύτως καθησυχαστικές οι αρμόδιες Αρχές

Στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο, οι αρμόδιες κρατικές αρχές είχαν ήδη δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα αυτά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας, εξήγησε ότι η συζήτηση για τη βλάβη της δημόσιας υγείας εξαιτίας των κεραιών θεωρείται ξεπερασμένη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση των ορίων δεν πρόκειται να μειώσει την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, απλά θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τον αριθμό των κεραιών στις ταράτσες κτιρίων. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Μη-Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ Ευθύμιος Καταμπέτσος τόνισε ότι οι εκτεταμένες μετρήσεις που διενεργούνται στην Ελλάδα για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνιστούν παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ελέγχεται κάθε χρόνο διά νόμου, το λιγότερο το 20% των σταθμών κινητής τηλεφωνίας, με τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται και να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

ΕΕΑΕ: Πολύ χαμηλότερες των ορίων ασφαλούς έκθεσης οι εκπομπές των κεραιών κινητής

Η ΕΕΑΕ δημοσιοποίησε πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2016 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού και όπως προέκυψε από την εν λόγω έκθεση, αλλά και από την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Βασιλική Καραούλη ξεκαθάρισε ότι «οι συνήθεις μετρήσεις σταθμών βάσης την Ελλάδα, δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας περίπου 100 φορές κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια». Η κυρία Καραούλη ξεκαθάρισε επίσης, ότι η διεθνής οργάνωση για τον καρκίνο, έχει μεν ταξινομήσει τα επίπεδα ακτινοβολίας ως δυνητικά καρκινογόνα, όμως αυτό δεν αφορά στους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, αλλά στους χρήστες κινητών και σημείωσε πως η ακτινοβολία των σταθμών βάσης είναι κάτω του 1% από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Κάππας εξήγησε ότι ο ΠΟΥ έχει σταματήσει από το 2006 την έρευνα για τις κεραίες κινητής, καθώς η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εξαντλήσει την επιστημονική έρευνα.

EEKT: Έκκληση για ειλικρινή διάλογο και συμμετοχή στη διαβούλευση της ICNIRP

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος εξήγησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος τι συναρπαστικό αναμένεται από την κινητή τηλεφωνία τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης – της ψηφιακής επανάστασης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Εξήγησε δε, ότι υπάρχει πλαίσιο αδειοδότησης και θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, τα οποία όχι μόνο τηρούνται, όπως είναι αυτονόητο, αλλά υπάρχουν και οι έλεγχοι της ΕΕΑΕ που το πιστοποιούν. Ο κ. Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που παρατηρείται και κάλεσε σε έναν ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο και της διαβούλευσης της ICNIRP, της αρμόδιας Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τη Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2017.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved