ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετανάστευση πνευματικού δυναμικού: Ένας δημόσιος διάλογος για να προλάβουμε την καταστροφή

Δημόσιο διάλογο με θέμα «Η Διαφυγή Πνευματικού Δυναμικού από την Ελλάδα» οργανώνει ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA) την Παρασκευή 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Παστέρ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερη στιγμή ο Σύλλογος για να αναπτύξει το κρίσιμο αυτό ζήτημα, σε μια χρονική στιγμή που χιλιάδες λαμπρά μυαλά έχουν επιλέξει συνειδητά να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, αφού βλέπουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τους πληγώνει, μετά από επτά χρόνια παρατεταμένης ύφεσης και ενώ έχουν κλονιστεί θεσμοί και βασικές αξίες.

Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει έκκληση στους γιατρούς και δη στους νέους γιατρούς. Τους κάλεσε να εμπιστευτούν την Ελλάδα και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να πάψει να υφίσταται αυτή η «αιμορραγία», που είναι πέρα για πέρα οδυνηρή για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο, για τις μελλοντικές γενιές.

Να εμπιστευτούν βεβαίως την ΠΦΥ, όμως όταν θα υπάρχει συγκεκριμένος στόχος κοινωνικός και οικονομικός και όταν οι νέοι αυτοί επιστήμονες θα μπορούν να πληρώνονται με αξιοπρέπεια, ως ελάχιστο δικαίωμα, έναντι στα χρόνια που καθηλώθηκαν διαβάζοντας. Να εμπιστευτούν την ΠΦΥ, όταν το στοίχημα θα είναι εκ των προτέρων κερδισμένο, που σημαίνει ότι το σχέδιο της ΠΦΥ θα συνεχίσει να «τρέχει» ακόμη και όταν πάψουν οι κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ.

Γιατί μπορεί να ακούγεται εύηχο το brain drain, η πραγματικότητά του όμως είναι οδυνηρή όχι μόνο για την υγεία, αλλά για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία. Θα ξυπνήσουμε μια ημέρα και δεν θα υπάρχει νέος επιστήμονας στην Ελλάδα! Το μεγάλο στοίχημα επομένως της κυβέρνησης δεν είναι μόνο το σχέδιο της ΠΦΥ αλλά πώς θα αντιστραφεί το κλίμα και πώς το brain drain θα γίνει brain gain, μέσα από ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ανάσα σε όλους τους Έλληνες!

Πίσω στην εκδήλωση που οργανώνει ο Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος λοιπόν.

Στη συζήτηση, που αποτελεί δορυφορική εκδήλωση του 6ου Θερινού Σχολείου Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης, θα συμμετέχουν μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της διαφυγής του πνευματικού δυναμικού της Ελλάδας και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον οργανωτικό συντονισμό της συζήτησης έχει ο καθηγητής Ελευθέριος Διαμαντής (Πανεπιστήμιο του Τορόντο), ενώ κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης είναι οι καθηγητές κ.κ. Γεώργιος Χρούσος (Καθηγητής και πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Τμήμα Παιδιατρικής Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Νεκτάριος Ταβερναράκης (Πρόεδρος ΔΣ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), Μενέλαος Μανουσάκης (Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, Καθηγητής Ανοσολογίας & Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Κατσάνης (Καθηγητής, Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας, Duke University Medical Center, Center for Human Disease Modeling). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν με σχόλια, εισηγήσεις και παρεμβάσεις Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και εκπρόσωποι δημόσιων φορέων.

Στόχος του οργανισμού WHBA και των συμμετεχόντων είναι μετά το πέρας της συζήτησης να εκδοθεί Διακήρυξη, η οποία θα μπορεί να υπογραφεί από κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα και τη διασπορά, στην οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη πρωτοβουλιών με βάση τα συμπεράσματα της συνάντησης 2017 του Παστέρ της Αθήνας, καθώς και άλλων σχετικών διαβουλεύσεων. Οι υπογράφοντες θα δηλώνουν ότι θα εργαστούν στην κατεύθυνση ενεργειών ανάδρασης της πνευματικής αποψίλωσης της χώρας, με άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς.

Σχετικά με τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοϊατρικό Σύλλογο (WHBA) και το έργο του

O WHBA έχει έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και κατά την 25ετή του και πλέον παρουσία έχει οργανώσει 13 διεθνή συνέδρια και πέντε Θερινά Σχολεία Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης που πραγματοποιούνται στη Μάνη της Λακωνίας. Σε αυτά, έχουν συμμετάσχει συνολικά 200 Έλληνες και ξένοι φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενοι ιατροί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ελλάδα και περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού. Το Θερινό Σχολείο του WHBA έχει δημιουργήσει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο αριστείας ανάμεσα σε νέους επιστήμονες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αναδεικνύει την Ελλάδα ως χώρο συνάντησης φορέων και αντιπροσώπων εκπαιδευτικής και επιστημονικής αριστείας.

Στις 14-21 Μαΐου του 2017 o WHBA οργανώνει το έκτο κατά σειρά Θερινό Σχολείο, στο οποίο περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Ελβετία και στην Ελλάδα συμμετέχουν αφιλοκερδώς ως διδάσκοντες. Η συμμετοχή και η διαμονή προσφέρονται δωρεάν στους 40 Έλληνες και ξένους φοιτητές από 20 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που επελέγησαν να συμμετάσχουν από 120 υποψηφίους με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από Έλληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους και φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία του WHBA, ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού. Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του. Στα 25 χρόνια ιστορίας του ο WHBA έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περίπου 3.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση Τσίπρα στους νέους γιατρούς, να εμπιστευτούν την ΠΦΥ - Εμβληματική μεταρρύθμιση

ΙΣΑ: Όχι στον υπεργιατρό, όχι σε ένα συγκεντρωτικό & κρατικοδίαιτο σύστημα ΠΦΥ

Αποστολίδης: Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να λήξει η ομηρία της έκτακτης ανάγκης

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved