ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοιχογραφία στην πρόσοψη του ΑΧΕΠΑ ενθαρρύνει τη δωρεά οργάνων

Μια τοιχογραφία 500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της δωρεάς οργάνων, κοσμεί την πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. «Ζήσε δυο φορές» είναι το μήνυμα της τοιχογραφίας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν εχθές.

Πρόκειται για ένα έργο που συντόνισε και υλοποίησε, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η ομάδα Urban Act, με την συμμετοχή των καλλιτεχνών Same84 και Apset, στο διάστημα από τις 3 έως τις 10 Απριλίου.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στην πόλη μας μια μεγάλη δημόσια τοιχογραφία με θέμα τη δωρεά οργάνων. Δίνουμε ένα υψηλό μήνυμα ανθρώπινης αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αλτρουισμού, ώστε μέσα από τον πόνο και την οδύνη ενός θανάτου να μπορέσουμε να χαρίσουμε ζωή σε τουλάχιστον έξι συνανθρώπους μας μέσα από τη δωρεά οργάνων. Είναι ένα πολύ στιβαρό μήνυμα και μια θετική παρέμβαση στην πόλη που θα δώσει ταυτόχρονα και ελπίδα σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εναγωνίως περιμένουν σε μια λίστα αναμονής για μια μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως είναι ο μυελός των οστών. Η τοιχογραφία θα μείνει για χρόνια να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να βάζει τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να σκέφτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόσο κατά τη ζωή όσο και μετά τον θάνατο» ανέφερε κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραγκιόζης επισήμανε ότι η ιδέα για την δημιουργία της τοιχογραφίας προέκυψε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Σύλλογος, αντί να κάνει μια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της δωρεάς οργάνων, αποφάσισε να κάνει κάποια παρέμβαση με την μορφή ενός έργου που θα μείνει στην πόλη ώστε το μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων να είναι διαχρονικό.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταμοσχεύσεων νεφρών, είπε ότι σήμερα στην Ελλάδα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 11.000 νεφροπαθείς. «Από αυτούς, οι 3.500 θα μπορούσαν να είναι σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα. Επειδή όμως τα στοιχεία είναι τραγικά για τη χώρα μας, από αυτούς που θα ήταν οι δυνητικοί λήπτες, μόνο 1.150 είναι στη λίστα αναμονής . Δυστυχώς, με τα στοιχεία του 2016, ο χρόνος αναμονής ενός πτωματικού μοσχεύματος για έναν που περιμένει νεφρό είναι περίπου 10 χρόνια, γεγονός απαγορευτικό για αυτούς που δεν θα προλάβουν να γευτούν το δώρο αυτό της ζωής. Να πούμε βέβαια ότι έχουμε ένα θετικό μήνυμα, γιατί το 2017 ξεκίνησε αρκετά καλά, αρκετοί συμπολίτες μας μπήκανε στη διαδικασία να σκεφτούν και τελικά να προχωρήσουν στη δωρεά οργάνων των οικείων τους που χάθηκαν. Αυτό όμως δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί και την υπόλοιπη χρονιά και να έχουμε επιτέλους μια ανάσα στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης.

«Το βασικό μήνυμα της τοιχογραφίας είναι "Ζήσε δυο φορές". Πιστεύουμε ότι αυτή η τοιχογραφία θα βοηθήσει γιατί είναι και αισθητικά πάρα πολύ ωραία και το μήνυμα το οποίο δίνει είναι τόσο σοβαρό που πιστεύουμε ότι διαχρονικά θα βοηθήσει. Έχουμε ένα κεφάλαιο ανεκμετάλλευτο, το οποίο δεν έχει και κόστος. Δηλαδή, η δωρεά των οργάνων ενός νεκρού σε κάποιον που την έχει απόλυτη ανάγκη για να ζήσει σαν δεύτερη φορά είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να στηριχθεί» ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί κάθε άλλη προσπάθεια που θα γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο συντονιστής ομάδας Urban Act , Κυριάκος Ιωσηφίδης, τόνισε ότι η ιδέα του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ήταν ιδανική αφορμή για την ομάδα, γιατί αφενός έδωσε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να εκφραστούν και αφετέρου να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων. «Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Βλέπουμε τον κόσμο που σταματάει και φωτογραφίζει και είδαμε οικογένειες να περνάνε από απέναντι τον δρόμο με τα παιδιά τους, να ρωτούν και να τους εξηγούμε τι κάνουμε και τι είναι η δωρεά οργάνων» πρόσθεσε ο κ. Ιωσηφίδης.

Φωτογραφίες: Ευρωκίνηση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved