ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): Εξελέγη το Επιστημονικό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για Έρευνα και Καινοτομία, εξελέγη την περασμένη Παρασκευή από τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος, το 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου εξελέγησαν μεταξύ 55 υποψηφίων, με απόλυτη πλειοψηφία και ύστερα από μυστική ψηφοφορία.

Πρόκειται για διακεκριμένους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι μέσω του συγκεκριμένου οργάνου διοίκησης, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην στήριξη του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας.

Συγχαίροντας τους εκλεγέντες, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, δήλωσε: «Η εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ που θα αποτελεί τον εκτελεστικό του βραχίονα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ριζοσπαστική αντίληψη που το διατρέχει, σύμφωνα με την οποία η ίδια η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διαμόρφωση της επιστημονικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα.
Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ καλείται να στηρίξει το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να δώσει λύσεις, σε χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον χώρο της Έρευνας.

Το στοιχείο αυτό, όπως και η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από 240 εκ. ευρώ για το άμεσο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της ΓΣ Χρήστος Ζερεφός δήλωσε: «Η πανηγυρική πλειοψηφία με την οποία εξελέγησαν τα μέλη του ΕΣ ήταν αποτέλεσμα μακράς πορείας και έντονης εργασίας των εισηγητών και των μελών της ΓΣ και οδήγησε σε ένα γρήγορο και τεκμηριωμένο αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε από μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης».

Ο Αντιπρόεδρος της ΓΣ Δημήτρης Νιάρχος υπογράμμισε «Οι επιλεγέντες υποψήφιοι είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να επιλεγούν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η παρουσία τους στο ΕΛΙΔΕΚ να είναι η βάση για την επιτυχία του Ιδρύματος στο μέλλον».

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ εξελέγησαν οι εξής:

Αχιλλέας Γραβάνης (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας) Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο ΙΤΕ- Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας.

Διονύσιος Τσιχριτζής (Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας) - Απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με Διδακτορικό από το Princeton University. Διετέλεσε Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στην Κρήτη.

Ξενοφών Βερύκιος (Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα) - Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης (Γεωπονικές Επιστήμες)- Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κωνσταντίνος (Κώστας) Γαλιώτης (Φυσικές Επιστήμες) - Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην Πάτρα στο οποίο διετέλεσε Διευθυντής την περίοδο 2007-2013.

Αντώνης Εφραιμίδης (Μαθηματικά και Επιστήμες Πληροφορίας) - Απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ (1967) με Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Princeton (1971).

Ματθαίος Σανταμούρης (Επιστήμες περιβάλλοντος και Ενέργειας) - Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο UNSW, Australia, Πρώην Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Διευθυντής Ομάδας Ερευνών Κτιριακού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντώνιος Ρεγκάκος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) - Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. (1997), Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών (2011), Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Χαιδελβέργης (2016), μέλος ΔΣ του ΜΙΕΤ και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Ξένια Χρυσοχόου (Κοινωνικές Επιστήμες) - Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris-V (Γαλλία). Έχει εργαστεί σε διάφορα Πανεπιστήμια στη Γαλλία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2004.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved