ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Save the Children: Αυτοτραυματισμοί και αυτοκτονίες στους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας

Πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, ακόμη και μικρά παιδιά ηλικίας εννέα ετών, αυτοτραυματίζονται, προχωρούν σε απόπειρες αυτοκτονίας και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στη σκληρή πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Έκθεση του διεθνή μη κυβερνητικού οργανισμού Save the Children που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποκαλύπτει ότι η ψυχική υγεία στα hotspots «επιδεινώνεται ραγδαία λόγω των συνθηκών που επικρατούν ως απόρροια της συμφωνίας».

Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε στοιχεία από προαντίγραφο της έκθεσης, η οποία αναφέρει: «Η ψυχική υγεία επιδεινώνεται ταχύτατα λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Ο οργανισμός συμπληρώνει επίσης πως οι συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στην Ελλάδα έχουν προωθήσει τον αυτοτραυματισμό, την επιθετικότητα, το άγχος και την κατάθλιψη.

(Λέσβος - AFP/Getty Images)

«Μία από τις πλέον σοκαριστικές και φρικτές εξελίξεις που έχει διαπιστώσει το προσωπικό του Save the Children είναι η αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας και στους αυτοτραυματισμούς μεταξύ παιδιών ακόμη και μόλις εννέα ετών». Ένα 12χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον οργανισμό, βιντεοσκόπησε την απόπειρα αυτοκτονίας του αφού είδε με τα ίδια του τα μάτια άλλους να προσπαθούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Δυνάμει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Μαρτίου του 2016, πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα είναι δυνατό να απελαθούν στην Τουρκία εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο στην Ελλάδα. Στόχος της συμφωνίας ήταν να περιορίσει την εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ωστόσο ο στόχος αυτός δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί. Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη χορήγηση ασύλου έχουν αφήσει 14.000 αιτούντες αποκλεισμένους σε πέντε ελληνικά νησιά, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που μπορούν να αντέξουν οι υπάρχουσες υποδομές.

Ο οργανισμός χαρακτηρίζει τις συνθήκες στους υπερπλήρεις καταυλισμούς ως «εξευτελιστικές» και «σαν φυλακή», αναγκάζοντας τους αιτούντες άσυλο να παλεύουν για να εξασφαλίσουν τα βασικά, όπως μια κουβέρτα, ένα στεγνό μέρος να κοιμηθούν, φαγητό, ζεστό νερό και πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης.

«Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν κάνει τους ανθρώπους να χάσουν την ελπίδα τους και τους κάνουν να νιώθουν σαν ζώα ή σαν αντικείμενα, σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού» αναφέρει η έκθεση, παραθέτοντας τα λόγια εκπροσώπου της ΜΚΟ PRAKSIS, η οποία υποστηρίζεται από τον οργανισμό Save the Children, προσθέτοντας πως πολλά παιδιά έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι θα καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα και εκδηλώνουν λεκτική και σωματική επιθετικότητα ή στρέφονται στα ναρκωτικά σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την κατάσταση.

(Sacha Myers/Save the Children)

Αντίστοιχες είναι οι διαπιστώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σε έκθεσή τους με τίτλο «Ένας χρόνος μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Αμφισβητώντας τα "εναλλακτικά στοιχεία" της ΕΕ» αναφέρουν ενδεικτικά ότι στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 3.000 αιτούντες άσυλο, παρατηρείται αύξηση κατά δυόμισι φορές στο ποσοστό των ανθρώπων που εκδηλώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ και τα συμπτώματα ψύχωσης και τα περιστατικά αυτοτραυματισμού και απόπειρας αυτοκτονίας παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Στη Σάμο, οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν γίνει επίσης συχνότερες. «Οι άνθρωποι χάνουν όλο και περισσότερο την ελπίδα τους ότι θα βρουν ένα πιο ασφαλές και καλύτερο μέλλον από αυτό που άφησαν πίσω τους» δηλώνει η Τζέιν Γκριμς, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο.

Πηγή: Reuters

Κεντρική φωτογραφία: Sacha Myers/Save the Children

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βλάπτει σοβαρά την υγεία των προσφύγων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved