ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια Ιατρική Τεχνόπολη και ένα επενδυτικό σοκ
Την δημιουργία μίας Ιατρικής Τεχνόπολης (MediPharma) ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να συνεργαστούν με πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικούς φορείς, και να αρχίσουν να υλοποιούνται κλινικές μελέτες, πρότεινε ως τροφή για σκέψη ο οικονομολόγος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Μιχάλης Μασουράκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ στο κτίριο του Μικρού Χρηματιστηρίου.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η περιοχή της Ιατρικής Τεχνόπολις, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μπορεί να εγκατασταθεί στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται μία συστάδα νοσηλευτηρίων και ερευνητικών φορέων στην Κατεχάκη (μεταξύ αυτών το Σωτηρία, το Γενικό κρατικό Γεννηματάς, το 401 κλπ) χωρίς όμως να μετακινηθούν αυτά από την θέση τους.
Είναι χαρακτηριστικό, πως τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο κ. Μασουράκης, χρησιμοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης, την λέξη «επενδυτικό σοκ» ( Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα επενδυτικό σοκ όπως είπαν) προκειμένου να καταδείξουν την ανάγκη που έχει η χώρα μας άμεσα, από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετάβαση της επόμενης ημέρας προς τον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Όπως τόνισε ο ομιλητής, η μείωση του φορολογικού βάρους με ταυτόχρονη αξιόπιστη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω καθιέρωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, η εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων, η δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η ταχεία άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές, μπορούν συνδυαστικά, εάν ανακοινωθούν όλα μαζί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών που έχει τρωθεί.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μασουράκης σημείωσε πως επειδή η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει τις μεταρρυθμίσεις να φτιάξουν το κατάλληλο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, για να έλθουν οι επενδύσεις, η Κυβέρνηση με τη συνδρομή της επιχειρηματικής κοινότητας και διεθνών επενδυτικών τραπεζών, καλείται να επιλέξει 5-10 μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που να έχουν εμπορική αξία και ικανότητα αναπτυξιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, και αφού τα προετοιμάσει νομικά, αδειοδοτικά, χωροταξικά κλπ., να τα προωθήσει διεθνώς για την προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότησης.
Αυτό που έχει, όμως, τεράστια σημασία είναι να πείσουμε ως χώρα ότι ακολουθούμε σήμερα πολιτικές που οδηγούν σε υψηλότερα, αλλά και βιώσιμα, πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα που στηρίζονται σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, επεσήμανε ο κ. Μασουράκης και συνέχισε:
Έχω την πεποίθηση ότι για να βγούμε σήμερα μπροστά, το μόνο που απαιτείται είναι να ανακοινώσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να το περιβάλλουμε με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που να οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και, βεβαίως, να το πιστεύουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην εφαρμογή του.
Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα, θα γινόταν πιστευτό, μόνο εάν συνοδευόταν με:
- άμεση άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
- άμεση πρόσβαση στις αγορές, αναλόγως χρηματοοικονομικών συνθηκών βεβαίως, και ακόμη και με υψηλά επιτόκια στην αρχή, καθώς, και, τέλος,
- μία πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που χρονίζει και έχει αρχίσει να κακοφορμίζει.
Μία τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε ένα σοκ αξιοπιστίας που θα έπειθε τους πάντες, ότι οι Έλληνες αυτή τη φορά έχουν σοβαρές προθέσεις και θέλουν να τελειώνουν με τα Μνημόνια, μια κι΄ έξω.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, απαιτείται ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, για να εφαρμοσθεί από μία κυβέρνηση, που πιστεύει στο πρόγραμμα που η ίδια θα ανακοινώσει.
Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε, συνέχισε, προσθέτοντας: Οι διεθνείς επενδυτές δεν πρόκειται να κάνουν ουρά για να φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα, απλά και μόνο επειδή βελτιώσαμε λίγο το θεσμικό πλαίσιο, που άλλοι το έχουν ήδη φτιάξει, και πάντα θα είναι πιο μπροστά από εμάς.
Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις αλλά μάλλον ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους διεθνείς επενδυτές να επιλέξουν την χώρα μας στη βάση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, που θα έχουν εμπορική αξία, για να έχουν οι επενδυτές κάποιο κέρδος. Επενδυτικά σχέδια που θα τα έχουμε προετοιμάσει (νομικά, αδειοδοτικά, χωροθετικά, και θα τα έχουμε επικοινωνήσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, έχοντας φροντίσει ταυτόχρονα για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η Ελλάδα χρειάζεται μία Τεχνόπολη MediPharma
Αναφορικά με την πρότασή του για την δημιουργία της Ιατρικής και Φαρμακευτικής Τεχνόπολης, ο οικονομολόγος του ΣΕΒ πρότεινε:
«... Αναφέρθηκα πιο πάνω στη δημιουργία μιας τεχνόπολης που μ’ αρέσει να την αποκαλώ MediPharma, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν ερευνητικές δραστηριότητες μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών ανάπτυξης ιατρικής τεχνολογίας.
Ο χώρος υπάρχει μέσα στην Αθήνα. Είναι ο χώρος δεξιά και αριστερά της Κατεχάκη, στον οποίο σήμερα είναι εγκατεστημένα 8 νοσοκομεία (Λαϊκό, Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Σωτηρία, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Γενικό Κρατικό, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθώς και η Ιατρική και η Οδοντιατρική Σχολή, το Πάρκο των Ενόπλων Δυνάμεων και χώροι των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, ενώ γειτνιάζει και με την Πολυτεχνούπολη και κάπου εκεί πιο πέρα είναι ο Δημόκριτος και το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο χώρος έχει συνολική έκταση άνω των 2 χιλιάδων στρεμμάτων και, πέραν από τα Νοσοκομεία και την Ιατρική Σχολή, είναι ένας μεγάλος σκουπιδότοπος, επιτρέψτε μου την έκφραση, αυθαίρετης κάλυψης και χρήσης χωρίς προοπτική. Παλιότερα είχε προταθεί να δημιουργηθεί εκεί το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών.
Στις σημερινές συνθήκες μου αρέσει καλύτερα η ιδέα μιας τεχνόπολης όπου μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ νοσοκομείων, ιατρικών σχολών και της βιομηχανίας φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού. Είναι ιδανικός χώρος για κλινικές μελέτες και, ίσως, είναι ευκαιρία να φτιαχτεί και το θεσμικό πλαίσιο για κλινικές μελέτες, που απ΄ ότι γνωρίζω, δεν υπάρχει». Food for thought. Σκεφτείτε το, κατέληξε ο κ. Μασουράκης.
Διαβάστε ακόμη:
Γ. Στουρνάρας: Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας - Συμμαχίες, κλινικές μελέτες, ιατρικός τουρισμός
ΣΦΕΕ: Έκκληση για πραγματική ανάπτυξη - Στουρνάρας & ΣΕΒ μιλούν απόψε στο πλαίσιο της ΓΣ
Τα 13 βήματα του ΣΕΒ για μια νέα Πολιτική Φαρμάκου & μια υγιή επιχειρηματικότητα