Μηνιγγίτιδα Β: 5ο κρούσμα από την αρχή του έτους και η Επιτροπή Εμβολιασμών σφυρίζει αδιάφορα
Ένα ακόμη περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β προστέθηκε στην λίστα με τα κρούσματα που έχουν πλήξει την χώρα, στην Κερκίνη Σερρών αυτήν την φορά. Πρόκειται για το 5ο κρούσμα σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του έτους, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την νόσο μικρής κλίμακας.
Πρόκειται για ένα 9χρονο κορίτσι, το οποίο νοσηλεύεται διαδωληνομένο έως σήμερα, στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου ταυτοποιήθηκε με Μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Σύμφωνα με τον Παιδίατρο και Νομίατρο Σερρών, κ. Αναστάσιο Αναστασιάδη, το 9χρονο κοριτσάκι προσκομίστηκε σε νοσοκομείο των Σερρών την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου όπου, έπειτα από την πραγματοποίηση εξετάσεων, διεγνώσθη με μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Η σοβαρότητα και ραγδαία εξέλιξη της νόσου, κατέστησαν επιτακτική την έκτακτη μεταφορά και εισαγωγή του μικρού κοριτσιού στο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσα. Στο πλαίσιο της προάσπισης της δημόσιας υγείας της τοπικής κοινότητας, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Δομουχτσίδης έδωσε εντολή να παραμείνει κλειστό το Σχολείο Κερκίνης, την επόμενη ημέρα, ώστε να διενεργηθεί χημειοπροφύλαξη από τα αρμόδια κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στα μέλη του οικογενειακού κύκλου τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με το μικρό κοριτσάκι.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα κρούσματα είναι αρκετά συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2017 έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Μυτιλήνη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, οι Σέρρες (νοσηλεία στην Θεσσαλονίκη) και τα Ιωάννινα (νοσηλεία στην Πάτρα).
Εν τω μεταξύ, εντύπωση και προβληματισμό ταυτόχρονα, προκαλεί το γεγονός, ότι παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται, ανεξαρτήτως του ότι αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β, να μην προχωρά στην ένταξή του στο «υποχρεωτικό» Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα βρέφη κάτω του ενός έτους αλλά μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως άτομα με σοβαρή ανασοκαταστολή).
Πληροφορίες από την ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρουν πως ετοιμάζεται η υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις εξαιρέσεις.
Για την ιστορία να πούμε, ότι σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στον τύπο Β, ο οποίος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο πεθαίνει παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες (π.χ εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες).
Επίσης, 52 άτομα, προσβάλλονται ετησίως στην Ελλάδα, από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παιδιάτρων της Αττικής (Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής) υπενθυμίζουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ιρλανδία, αποζημιώνουν το εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο κίνδυνο βάσει επιδημιολογίας, δηλαδή τα βρέφη κάτω του ενός έτους, χωρίς καμία συμμετοχή.
Να θυμίσουμε τέλος, ότι πριν μερικές εβδομάδες, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής, Νότης Μαριάς κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την άμεση και δωρεάν διάθεση στην Ελλάδα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τα κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα της κρίσης και της δημοσιονομικής στενότητας.
Διαβάστε ακόμη:
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β - Γιατί το υπ. Υγείας δεν διαπραγματεύεται την τιμή του εμβολίου;
Μηνιγγίτιδα Β: Πρόταση Μαριά για χρηματοδότηση του εμβολίου με ευρωπαϊκούς πόρους