ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Novartis στο επίκεντρο της ομιλίας Τσίπρα για τη διαφθορά

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας τα δελτία τιμών φαρμάκων του 2012, 2013, 2014 – «Πυρά» και από τον Πολάκη για τον τρόπο τιμολόγησης.

Της Διονυσίας Προκόπη

Στη «σκοτεινή» υπόθεση της Novartis αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τη διαφθορά.



Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την υπόθεση κορυφαία περίπτωση σκανδάλου στο χώρο της Υγείας, με την οποία συνδέονται -κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης- «και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές, πολιτικά στελέχη, που καθοδηγούσαν την τιμολόγηση των φαρμάκων, και αποτέλεσαν σημαντικά γρανάζια του μηχανισμού διάχυσης μαύρου χρήματος σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο χώρο της υγείας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό ζήτημα τον «αδιαφανή» τρόπο τιμολόγησης, ο οποίος βασίστηκε σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα και διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας μπαίνουν τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, καθώς οι εν λόγω διατάξεις «οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων φαρμάκων, και της Novartis και άλλων, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΦ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στη διαδικασία καθορισμού της τιμής των φαρμάκων, συνεπώς επηρεάζει τις τιμές σε άλλες 55 χώρες. «Κατά συνέπεια, μία υψηλή τιμή στη χώρα μας, εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρείες» επισήμανε.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημίωναν χωρίς καμία διαπραγμάτευση για την τιμή των φαρμάκων, τρόπος o οποίος «δεν είχε καμία σχέση με όσα την ίδια στιγμή ίσχυαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». «Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια τεράστια εκτίναξη τη φαρμακευτική δαπάνη» σε συνδυασμό και με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή «διάχυσης μαύρου χρήματος» αποτέλεσε και «μηχανισμό εξαγοράς, προβολής συγκεκριμένων προσώπων, μέσα από ΜΜΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στους εκάστοτε υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες ή και σε πολιτικά στελέχη του υπουργείου Υγείας». Στο πνεύμα αυτό, διερωτήθηκε «γιατί κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλά για το θέμα αυτό», προσθέτοντας ότι το «πέπλο σιωπής» που έχει απλωθεί, τον βάζει σε σκέψεις.

Στην υπόθεση Novartis, όμως, αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου. «Το σκάνδαλο της Novartis ξεκινά από πολύ παλιά, όμως και στα βαθιά μνημονιακά χρόνια» υπήρχε η δυνατότητα διάχυσης «μαύρου χρήματος», παρά την οριζόντια περικοπή της δαπάνης. Ακόμα και μέσα στα 2,6 δισ. ευρώ της σημερινής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (αθροιστικά των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων), «υπήρχε αυτή η δυνατότητα, με τον τρόπο που τιμολογούσαν. Ενώ ένα φάρμακο έπρεπε να πάει π.χ. στα 500 ευρώ, παρέμενε στα 1.000-1.200 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη πάντως, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να φτάσει στο 6 με 6,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το ανεπαρκές 5,1% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα. Εν μέρει αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση της εισροής ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ξεκινώντας μάλιστα από την επόμενη χρονιά.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved