ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη: Τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα;

Το θέμα της γρίπης που όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκεται στην επικαιρότητα, δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να φαίνεται αρχικώς.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί στην Ελλάδα να παίζονται πολιτικά παιχνίδια γύρω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ) και τους ασθενείς που βρίσκονται στον προθάλαμο για μία κλίνη, ή έχουν νοσήσει, αλλά και στην Ευρώπη τα πράγματα συχνά έχουν κοινές αναφορές με εμάς (όσον αφορά το επιστημονικό σκέλος και όχι το πολιτικό). Σε κάθε περίπτωση τόσο η Ευρώπη όσο και η χώρα μας, όσο και εάν φαίνεται παράδοξο, έχουν κάτι κοινό: Η επιδημιολογική επιτήρηση, παραμένει μόνο στην επιφάνεια παρατήρησης της νόσου, καθώς συνηθίζουμε να βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου (δηλαδή τα πολύ σοβαρά περιστατικά) και δεν εμβαθύνουμε, εξαιτίας έλλειψης πόρων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν λοιμωξιολόγοι, το ΚΕΕΛΠΝΟ η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό σύστημα επιτήρησης αλλά σε κλινικό μόνο επίπεδο και όχι σε εργαστηριακό. Δυστυχώς εργαστηριακά παραμένουμε ακάλυπτοι στην Ελλάδα, και είναι κρίμα, διότι απαιτούνται λίγα χρήματα (της τάξης των 40.000 με 50.000 ευρώ περίπου) προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σύστημα sentinel. Σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν οι μισοί ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, είναι θετικοί στην εποχική γρίπη.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σε όλον τον κόσμο, όπως προκύπτει από το σύστημα επιτήρησης, η πνευμονία από γρίπη, αποτελεί την βασική αιτία θανάτου.

Η αύξηση της θνητότητας τις πρώτες εβδομάδες του 2017 τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη σχεδόν (δηλαδή τόσο στην Νότια όσο και στην Βόρεια) δεν είναι κάτι καινούριο.
Αυτό που συμβαίνει εφέτος με την γρίπη είναι το εξής, σύμφωνα με λοιμωξιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ: Έχουμε τον ιό Η3Ν2 που είναι μία βαριά γρίπη, και πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα μπορεί να πλήξει και τους εμβολιασμένους, ενώ όπως όλα δείχνουν, σε άτομα άνω των 65 ετών δεν έχει σχεδόν καμία ισχύ το εμβόλιο.
Την ίδια ώρα, ο ιός εφέτος εμφανίζει μία μικρή μετάλλαξη. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο το οποίο συνεπικουρούμενο από τις ελλείψεις σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας κάνουν ακόμη πιο εκρηκτική την υπόθεση της γρίπης.
Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι επιτηρούν μόνο τα σοβαρά κρούσματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η επιτήρηση γίνεται σε βάθος. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει και εργαστηριακή επιτήρηση για το συνολικό καλό και για τα αναγκαία επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ΠΟΕΔΗΝ ξαναχτυπά ...και καταγγέλει

Εν τω μεταξύ χθες, η ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελείες, με αφορμή τους 51 θανάτους από γρίπη, τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνουν ψεύτικα στοιχεία, ακόμη και στον ΠΟΥ, προκειμένου να μην αποτυπωθεί η δραματική κατάσταση της κατάρρευσης του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας.

Οι Υπουργοί Υγείας, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ασχολούνται με την διάγνωση της γρίπης για τους εξής λόγους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

- Τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να αντέξουν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων στους νοσηλευόμενους Ασθενείς. Η εξέταση PCR δεν πραγματοποιείται στα εργαστήρια των Νοσοκομείων. Η πρόταση του ΚΕΕΛΠΟ είναι η εν λόγω διαγνωστική εξέταση να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων (50€) και όχι από τον Ασθενή. Δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους Υπουργούς Υγείας.

- Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι Ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Η εξέταση σε όποιους Ασθενείς γίνεται (πλην ΜΕΘ) πληρώνεται από τη τσέπη τους (50€)

- Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των Νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας

- Με την εν λόγω πολιτική αποφεύγεται η ζήτηση για εμβόλια, αν και το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει τον εμβολιασμό, καθότι τα φαρμακεία δεν διαθέτουν εμβόλια.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφέτος ξέχασε να χρηματοδοτήσει τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR (τυχαίο;;;)
Τα τρία εργαστήρια του Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέρυσι έλαβαν χρηματοδότηση 60 χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πραγματοποίησαν πλήθος εξετάσεων.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο γιατί δεν έχουμε ένα σύστημα εργαστηριακής επιτήρησης, την ώρα που δεν είναι τόσο ακριβό!

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη: ΚΕΕΛΠΝΟ & υπ. Υγείας κρύβουν τα πραγματικά στοιχεία : Σοβαρές καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ - 51 νεκροί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved