ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εγκέφαλός μας «αντιστέκεται» στο μπρόκολο – Το λένε και οι επιστήμονες!

Ίσως η άρνηση μικρών και μεγάλων να υποκύψουν στην υψηλή διατροφική αξία του μπρόκολου να μην έχει να κάνει τελικά με την –ομολογουμένως δυσάρεστη– μυρωδιά του ή με την –όχι και πολύ ευχάριστη– γεύση του, αλλά με την έμφυτη τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου να απωθείται από το χρώμα του!

Σύμφωνα με τα ευρήματα Ιταλών επιστημόνων από τη Διεθνή Σχολή Ανωτέρων Μελετών της Τεργέστης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να προτιμά τις τροφές με κόκκινο χρώμα, όπως το ωμό κρέας, αντί για τις τροφές με πράσινο χρώμα, όπως το μπρόκολο. Το χρώμα των τροφών, γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Scientific Reports, «δίνει σήμα» στον εγκέφαλο για το αν πρέπει να τις φάμε, επομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι τρώμε την πρώτη μπουκιά με τα μάτια πριν δοκιμάσουμε τη γεύση ενός τροφίμου.

Η μελέτη αναφέρει ότι η όραση –και όχι η γεύση– είναι η βασική αίσθηση που καθοδηγεί τις διατροφικές μας επιλογές. «Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, το οπτικό σύστημα του ανθρώπου εξελίχθηκε κατά τρόπο που να επιτρέπει να γίνεται εύκολα η διάκριση ανάμεσα σε θρεπτικά μούρα, φρούτα και λαχανικά και σε φυλλώματα» εξηγεί η Ραφαέλα Ρουμιάτι, καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης και συντονίστρια της επιστημονικής μελέτης, και συμπληρώνει: «Ο άνθρωπος είναι οπτικό ον, σε αντίθεση με άλλα, όπως για παράδειγμα οι σκύλοι, οι οποίοι καθοδηγούνται από την όσφρησή τους».

Ο Δρ Φραντσέσκο Φορόνι, επίσης συντάκτης της μελέτης, αναφέρει με τη σειρά του ότι το φυσικό χρώμα ενός τροφίμου είναι ενδεικτικό για τη διατροφική του αξία. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρώμα του ωμού κρέατος φανερώνει ότι είναι θρεπτικό, ενώ το πράσινο χρώμα των λαχανικών φανερώνει ότι έχουν λίγες θερμίδες.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι η έμφυτη τάση μας να προτιμούμε το κόκκινο από το πράσινο χρώμα περιορίζεται στο πεδίο της διατροφής και δεν αφορά σε αντικείμενα.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα χρώματα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved