ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανεμφάνιση της φυματίωσης στην Ελλάδα λόγω πτώσης του βιοτικού επιπέδου

Για επανεμφάνιση της φυματίωσης λόγω πτώσης του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι επιστήμονες.

Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, πλέον τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες.

Παρότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, είπε ότι «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης. Το 2010 είχαν επισκεφτεί για έλεγχο ενεργού φυματίωσης 65 άτομα την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και 45 την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ, ενώ το 2015 επισκέφτηκαν τις δυο κλινικές 750 άτομα εκ των οποίων τα 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες και αυτό οφείλεται στην πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Επίσης, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης, καθώς, εκτός από την απλή μορφή, η νόσος εμφανίζεται πλέον σε ανθεκτική και πολυανθεκτική που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα. «Το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%», πρόσθεσε ο κ. Ζαρογουλίδης.

«Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, αλλά δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 500-600 περιστατικά φυματίωσης ετησίως σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα αστικά κέντρα.

«Η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά», είπε ο κ. Τουμπλής και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης παρατηρούνται σε οικονομικά αδύναμους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή.

«Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική στις 5.000 μηνιαίως και η θεραπεία διαρκεί πολλούς μήνες και μάλιστα στην περίπτωση της πολυανθεκτικής νόσου μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί δια βίου», επισήμανε ο κ. Ζαρογουλίδης.

Τέλος, ο κ. Ζαρογουλίδης υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει νοσοκομείο που να διαθέτει μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την νοσηλεία των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και διαθέτει επτά κλίνες.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved