Η αξιολόγηση, η οικονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη και κάπου στο βάθος η υγεία
Με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως έγινε εμφανές και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, καθώς αυτή είναι που θα κρίνει και την περαιτέρω συζήτηση για το χρέος.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο Πρωθυπουργός, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα χθες σε όλους τους του υπουργούς παλιούς και κυρίως νέους, λέγοντας πως θα πρέπει να ξενυχτήσουν προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να προχωρήσει η περίφημη αξιολόγηση και να κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, ζήτησε να μην γίνουν εκπτώσεις, ούτε όμως και άσκοπες κωλυσιεργίες στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Και βέβαια, όπως έγραψε και χθες το onMed, το Μνημόνιο είναι πάντα εκεί, δεν αλλάζει, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ωστόσο αυτό που πρέπει να διέπει το κυβερνητικό έργο και την επανεκκίνηση (για την οποία έγινε πολύ κουβέντα από τους υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σχολιάζοντας τον Ανασχηματισμό) είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Ένας λαός που τα έχει δώσει όλα εδώ και 7 χρόνια, που δεν έχει σηκώσει κεφάλι από τα βάρη, με μία καταρρακωμένη δημόσια υγεία και με εξαντλημένους υγειονομικούς, με μία οικονομία που δεν μπορεί να πάρει μπροστά και να αναπτυχθεί και με μία ευάλωτη επιχειρηματικότητα, το μείγμα πολιτικής, πρέπει να αλλάξει.
Και είναι αλήθεια, ότι για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να κινηθεί σημαντικά η οικονομία, για την οποία αναφέρθηκε πολλές φορές χθες, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
Η οικονομία είναι αυτή, που θα δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις θέσεις εργασίας, τις εξαγωγές, αλλά και για μία καλύτερη υγεία που όλοι προσδοκούμε.
Ακόμη και για την περισσότερη και καλύτερη δημόσια υγεία που θέλουμε ως αντίβαρο στην υγειονομική φτωχεια, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την εβδομάδα που μας πέρασε, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία ακόμη και γι αυτήν, απαιτείται να κινητοποιηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει με τους όρους που θέλουν οι επιχειρήσεις, απρόσκοπτα και όχι φοροεισπρακτικά, μακριά από μέτρα που τραβάνε πίσω το επιχειρείν, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όπως μηχανισμοί τύπου clawback και rebate.
Και εάν η ανάπτυξη και η οικονομία μονοπώλησαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και έχουν σίγουρα μεγάλη βαρύτητα, την ίδια βαρύτητα έχουν και τα εργασιακά που απασχολούν όλους τους Έλληνες με την τεράστια ανεργία να μαστίζει την χώρα και με τους Θεσμούς, να πιέζουν για ακόμη πιο δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
«Θέλουμε ανάπτυξη όχι βασισμένη στη συντριβή της εργασίας και των δικαιωμάτων, αλλά να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας χθες, και πρόσθεσε ότι «για τα εργασιακά έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έκθεση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Ας ελπίσουμε η επανεκκίνηση που ανακοίνωσε και που ονειρεύεται ο Πρωθυπουργός να φανεί ισότιμη και αντάξια των κόπων που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός στα χρόνια της κρίσης, να έχει κοινωνικό πρόσημο και να μην αποδειχθεί ένα ακόμη πυροτέχνημα.
Διαβάστε ακόμη:
Η επανεκκίνηση & οι προτεραιότητες Ξανθού Πολάκη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης