ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BPA: Η χημική ουσία που… παχαίνει!

Όχι, δεν τρώγεται, αλλά η έμμεση έκθεση σε αυτή επιδρά αρνητικά στην ορμονική λειτουργία, οδηγώντας σε ποικίλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία και στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, περιορίζοντας την έκθεση στη χημική ουσία δισφαινόλη Α, ευρύτερα γνωστή ως BPA, είναι δυνατό να επιτευχθεί απώλεια βάρους.

Όπως υπέδειξε το σχετικό πείραμα, οι γυναίκες που απέφυγαν τις τροφές, τα καλλυντικά και άλλα προϊόντα συσκευασμένα σε πλαστικά δοχεία που περιείχαν BPA για διάστημα τριών εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα BPA στα ούρα τους. Κατά το ίδιο διάστημα, παρατηρήθηκε στις συμμετέχουσες και μείωση του σωματικού τους βάρους (-0,28 ± 0,44 kg).

Στόχος των ερευνητών από το Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που σχεδίασαν τον πείραμα ήταν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις μείωσης της έκθεσης στο BPA, ώστε να εξετάσουν πιθανές επιδράσεις.

Οι γυναίκες που δεν συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης (ομάδα ελέγχου) όχι μόνο δεν παρουσίασαν μείωση στο βάρος τους, αλλά μάλιστα πήραν επιπλέον βάρος (+1,65 ± 0,74 kg) και παρατηρήθηκε στα ούρα τους αύξηση των επιπέδων BPA, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Women's Health.

Το BPA αποτελεί γνωστό ενδοκρινικό διαταράκτη και χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή εύκαμπτων πλαστικών. Αν και τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει περιοριστεί, δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς.

Οι ερευνητές προτείνουν να διεξαχθούν μελλοντικά παρόμοιες, μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους και να εξεταστεί κατά πόσο ο περιορισμός της έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες όπως το ΒΡΑ μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης του διαβήτη τύπου 2 ή της καρδιοπάθειας.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αναγράφεται η ένδειξη BPA-free στα πλαστικά προϊόντα που αγοράζετε.

Διαβάστε επίσης:

Δισφαινόλη Α: Συμβουλές προστασίας από τη χημική ουσία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved