ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε τι συμβαίνει όταν ένα παιδί καταπίνει μπαταρία-κουμπί (βίντεο)

Για ακόμη μία φορά προειδοποιούν οι ειδικοί για τους κινδύνους που απειλούν τα μικρά παιδιά σε περίπτωση κατάποσης μπαταρίας-κουμπί. Οι μπαταρίες-κουμπιά χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρολόγια χειρός, μικρές αριθμομηχανές, ακουστικά βαρηκοΐας, ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεχειριστήρια και το μικρό τους μέγεθος –5 έως 25 χιλιοστά– συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος κατάποσης είναι μεγάλος.

Εάν σφηνώσει στον οισοφάγο, σημειώνουν οι ειδικοί, η μπαταρία-κουμπί μπορεί να κάψει το τοίχωμά του, προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Όπως επισημαίνει η χειρουργός Κέιτ Κρος από το Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, «οι μπαταρίες-κουμπιά πρέπει να θεωρούνται δηλητήριο και επομένως να φυλάσσονται μακριά από παιδιά». «Εάν η μπαταρία προσκολληθεί στον βλεννογόνο του οισοφάγου δημιουργεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και αρχίζει να λειτουργεί, απελευθερώνοντας ένα αλκάλιο που δρα σαν καυστική ουσία» εξηγεί η Κρος. «Έτσι, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τρύπας και να φτάσει στην τραχεία ή και στην αορτή». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, έχουν καταγραφεί στη Βρετανία περιστατικά όπου η μπαταρία προκάλεσε βλάβες στην αορτή, με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του από αιμορραγία.

Ο Φέργκους Γουόλς, ιατρικός ανταποκριτής του BBC, προσομοιώνει τις βλάβες που προκαλεί η μπαταρία-κουμπί στον οισοφάγο χρησιμοποιώντας μια φέτα ζαμπόν (1:05-1:52).



Το ζαμπόν αναπαριστά το ευαίσθητο τοίχωμα του οισοφάγου και το νερό το ανθρώπινο σάλιο. Όσο περνούν τα λεπτά, η χημική αντίδραση που προκαλεί η μπαταρία οδηγεί σε εμφανείς αλλοιώσεις. Μέσα σε μόλις δύο ώρες, η έκταση της βλάβης είναι ήδη σημαντική. Σε περίπτωση κατάποσης, εάν η μπαταρία παραμείνει στον οργανισμό για περισσότερη ώρα τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαπεράσει τον ιστό του οισοφάγου.

Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά σπανίως μαρτυρούν τις «ζαβολιές» τους και παράλληλα τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση κατάποσης μπαταρίας (π.χ. άρνηση φαγητού, τάση προς έμετο) μπορεί να μην γίνουν άμεσα αντιληπτά από τους γονείς, το βασικότερο βήμα προστασίας των παιδιών είναι η φύλαξη των μπαταριών σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Δείτε κι αυτό:

Τα απίστευτα αντικείμενα που καταπίνουν τα παιδιά (φωτογραφίες)

Πνιγμονή – Πρώτες βοήθειες σε βρέφη (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved