Κροτάλισμα δακτύλων: Η αναπάντεχη ανακάλυψη επιστημόνων του Χάρβαρντ
Για αρκετά χρόνια είχε επικρατήσει ο μύθος ότι το κροτάλισμα των δακτύλων συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας. Αρκετές επιστημονικές μελέτες, η πιο πρόσφατη από τις οποίες δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση PLoS One, αλλά και ένα πρωτότυπο πείραμα διάρκειας 60 ετών παρέχουν τα απαραίτητα τεκμήρια ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η συνήθεια αυτή δεν συμβάλλει στην εκδήλωση της κοινής πάθησης των αρθρώσεων.
Ακόμη κι αν δεν ενοχοποιείται για αρθρίτιδα, όμως, η συνήθεια δεν κάνει καλό στα δάκτυλά μας, τονίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από πολυάριθμες μελέτες με αντικείμενο το κροτάλισμα των δακτύλων, στις οποίες συμμετείχαν άτομα που έκαναν καθημερινά «κρακ» στα δάκτυλά τους και άτομα που δεν είχαν αυτή τη συνήθεια. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το κροτάλισμα μπορεί μεν να μην οδήγησε σε «επιδημία» αρθρίτιδας, συνδέθηκε δε με αυξημένους δείκτες οιδήματος στα χέρια και με σημαντικά μειωμένη δύναμη λαβής. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταγεγραμμένα περιστατικά τραυματισμού των χεριών σε άτομα που προσπάθησαν να κάνουν «κρακ» στα δάκτυλά τους.
Γιατί κάνουν «κρακ» τα δάκτυλα
Σύμφωνα με δοκιμή που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα με τη χρήση μαγνητικού τομογράφου, το «κρακ» ακούγεται όταν τα δύο μέρη μιας άρθρωσης στο δάκτυλο χωρίζονται λόγω της πίεσης που της ακούμε. Σε κάθε άρθρωση υπάρχει το λεγόμενο αρθρικό υγρό, το οποίο λειτουργεί ως λιπαντικό και προστατεύει από τριβές. Το αρθρικό υγρό αποτελείται από μικροσκοπικές φυσαλίδες, οι οποίες υπό πίεση σκάνε κι έτσι ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος.
Δείτε κι αυτό:
Ακόμη μία μελέτη επιβεβαιώνει ότι το κρακ στα δάχτυλα δεν είναι επιβλαβές
«Κρακ» στα δάχτυλα & αρθρίτιδα: Επιστημονικό πείραμα δίνει την οριστική απάντηση