Υεμένη: Νεκρό ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο
Αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο αραβικός συνασπισμός, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση στην Υεμένη, έπληξαν εχθές ένα νοσοκομείο σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τουλάχιστον 11 θανάτους και περίπου 20 τραυματισμούς.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), ομάδα των οποίων εργάζεται σε αυτό το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Αμπς, επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter πως «το νοσοκομείο ήταν ο στόχος αεροπορικών επιδρομών στις 15:45 τοπική ώρα» (και ώρα Ελλάδας).
Κάτοικοι της πόλης αυτής στην επαρχία Χάτζα επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους πως οι επιδρομές του συνασπισμού, που θέτουν στο στόχαστρο θέσεις των ανταρτών στην πόλη εδώ και πολλές ημέρες, έπληξαν το νοσοκομείο.
Η Αμπς βρίσκεται κοντά στη πόλη Χαράντ, στη μεθόριο με τη Σαουδική Αραβία.
Τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το νοσοκομείο καταδίκασαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να αναφέρονται ρητά στον αραβικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και τον οποίο υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις πληροφορίες σχετικά με ένα πλήγμα σε ένα νοσοκομείο στη βόρεια Υεμένη (...). Τα πλήγματα σε ανθρωπιστικές υποδομές, ιδίως σε νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό.
Χωρίς να αναφερθεί ρητά στον αραβικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το Ριάντ στην Υεμένη, κάλεσε «όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» στη σύγκρουση αυτή.
Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη ευθύνη του συνασπισμού, η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «σε στενή επαφή με τους Σαουδάραβες» για το θέμα αυτό.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε με τη σειρά του την αεροπορική επιδρομή και κάλεσε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οποιαδήποτε επίθεση στρέφεται εναντίον τους ή εναντίον οποιωνδήποτε πολιτών ή υποδομής συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του Μπαν.
Στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από τότε που οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας στα τέλη του 2014.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επενέβησαν σε υποστήριξη της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης το 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή της στην εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.
Από τον πόλεμο και τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι, κυρίως πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 70 κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από την σύγκρουση.