ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεά βιοτράπεζας αξίας 64 εκατ. ευρώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Μία από τις μεγαλύτερες βιοτράπεζες στην Ευρώπη, αυτή του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), με περισσότερα από 370.000 αποθηκευμένα ανθρώπινα δείγματα δωρίζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι βιοτράπεζες είναι κέντρα συλλογής, καταγραφής, αποθήκευσης, εξεργασίας και διανομής βιολογικών δειγμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, κυρίως για την ακαδημαϊκή και την βιομηχανική έρευνα, την αναζήτηση νέων θεραπειών, καθώς και για διδακτικούς σκοπούς και εμπορική εκμετάλλευση.

Μέσω της βιοτράπεζας παρέχεται η δυνατότητα σε νοσοκομεία, σε φαρμακευτικές, διαγνωστικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, καθώς και σε ερευνητικούς φορείς του δημοσίου τομέα να έχουν πρόσβαση σε μια τεραστία ποικιλία δειγμάτων, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αξία της εκάστοτε βιοτράπεζας.

Η δωρεά αφορά το σύνολο των αποθηκευμένων βιολογικών δειγμάτων, του απαραίτητου εξοπλισμού (ψυγεία κ.λπ.) και του ειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος της βιοτράπεζας.

Αν και η επιστημονική αξία της είναι ανυπολόγιστη, δεδομένου ότι αποτελεί έργο 28 ετών, η «εμπορική» της αξία ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία. Το ποσό αυτό αφορά κυρίως την αξία των δειγμάτων, ενώ η αξία του εξοπλισμού προσδιορίστηκε στα περίπου 181.000 ευρώ και η συντήρηση της βιοτράπεζας επί 28 έτη έχει κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η δωρεά γίνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και τον ιδρυτή της βιοτράπεζας κ. Άγγελο Χατζάκη, καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το μη κεδροσκοπικό αυτό σωματείο αποφάσισε τη δωρεά κατά την γενική συνέλευσή του στις 28 Ιουλίου 2016. Η πλειονότητα των δειγμάτων (το 74%) προέρχονται από ερευνητικά προγράμματα του κ. Χατζάκη.

Η δημιουργία βιοτράπεζας στηρίχθηκε εξ αρχής (1989) από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό Δημήτριο Τριχόπουλο, ο οποίος ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζάκης, «η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας του AIDS είναι έτοιμη για συνεργασία με τη διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου επί όλων των θεμάτων που άπτονται τόσο της επιστημονικής, όσο και της διοικητικής και νομικής διαδικασίας για την επιτυχή ολοκλήρωσης της δωρεάς. Πρόκειται για ένα έργο ζωής και μια μοναδική και ανεκτίμητη δεξαμενή βιοπληροφοριών, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, από την οποία μπορούν οι ερευνητές να παράγουν σημαντικό επιστημονικό και όχι μόνο έργο».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved