ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταγγίσεις αίματος στο ΕΣΥ: Το μαρτύριο της σταγόνας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καθώς δεν επαρκούν οι μονάδες αίματος που τους κρατούν στη ζωή σε πολλά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να μεταγγίζεται ανά 15 ημέρες και να παίρνει δυο μονάδες αίματος, την φορά, ώστε ο αιματοκρίτης του να είναι στο 30. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναγκάζεται να παίρνει μόνο μια μονάδα αίματος και να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υγεία του κρέμεται σε μία κλωστή καθώς αν καθυστερήσει η επόμενη μετάγγιση τότε θα δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό του.

Οι ασθενείς ανησυχούν όσο προχωρά ο Αύγουστος και τρέμουν για την πιθανότητα να βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις.

Μια από τις βασικές αιτίες στον περιορισμένο αριθμό μονάδων αίματος που υπάρχει στην χώρα είναι η δραματική μείωση στο εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, σε εκείνους δηλαδή που επεξεργάζονται το αίμα προκειμένου να μεταγγιστεί στην συνέχεια στους ασθενείς αλλά και ο μικρός αριθμός των εθελοντών. Μόνο το 4% του πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες.

Δείτε το ρεπορτάζ στο CNN.GR

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved