ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες μέτρησαν την ευφυΐα στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στην Αγγλία κατάφεραν να εντοπίσουν και να μετρήσουν με ακρίβεια την ευφυΐα στον ανθρώπινο εγκέφαλο με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Jianfeng Feng από το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών, είχαν ως στόχο να ποσοτικοποιήσουν τις δυναμικές λειτουργίες του εγκεφάλου και να αποτυπώσουν πώς οι διάφορες περιοχές του αλληλεπιδρούν μεταξύ τους –με άλλα λόγια, να περιγράψουν με ακρίβεια πώς «λειτουργεί» η ανθρώπινη ευφυΐα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Brain, όσο μεγαλύτερη «ποικιλία» παρουσιάζει ο εγκέφαλος και όσο περισσότερο επικοινωνούν μεταξύ τους οι διάφορες περιοχές του τόσο υψηλότερο είναι το IQ και τόσο εντονότερη η δημιουργικότητα του ατόμου.

Η ακριβέστερη αποτύπωση της ανθρώπινης ευφυΐας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Επίσης, θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των ψυχικών διαταραχών, καθώς οι αποκλίσεις στα μοτίβα εγκεφαλικής λειτουργίας έχουν συνδεθεί στενά με την εκδήλωση της σχιζοφρένειας, του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Με τη βοήθεια της μαγνητικής απεικόνισης, οι ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες εγκεφάλους και διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που εμπλέκονται με τη μάθηση και την ανάπτυξη παρουσιάζουν μεγαλύτερη «ποικιλία» (μεταβάλλουν ταχύτερα τη νευρική επικοινωνία τους με άλλες περιοχές του εγκεφάλου) σε σύγκριση με τις περιοχές που ελέγχουν την όραση, την ακοή και την αισθητικοκινητική λειτουργία, οι οποίες δεν σχετίζονται με την ευφυΐα.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα χρώματα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Το φορτωμένο πρόγραμμα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Δημιουργήθηκε ο πρώτος «σημασιολογικός άτλαντας» των λέξεων στον εγκέφαλο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved