ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο: Τι θα συζητηθεί

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 25ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου και θα καλύψει όλο το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή το συνέδριο, ένας στους οκτώ θανάτους στην Ευρώπη και έξι εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλονται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια και το άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Α' Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Νικόλαο Κουλούρη, η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τους 600.000 θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα αναπνευστικά νοσήματα, περισσότεροι από τους μισούς οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα και στη ΧΑΠ.

Σε ότι αφορά το άσθμα, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από τη νόσο, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν. Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο κάθε χρόνο.

«Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η φυματίωση. Η φυματίωση, εκδηλώνεται πλέον με καινούργιο πρόσωπο, και συγκεκριμένα με μορφές ανθεκτικές στα αντιφυματικά φάρμακα. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας της φυματίωσης, καθώς και αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι κρατούμενοι, οι ναρκομανείς και οι φορείς του HIV. Στο συνέδριο θα αναλυθούν εκτενώς οι τρόποι διαχείρισης της νόσου σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, με πληθώρα ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών το φετινό συνέδριο θα καλύψει και το θέμα του συνδρόμου των απνοιών και υποπνοιών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σύνδρομο, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων, οδήγηση), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και άλλων ανθρώπων, καθώς μπορεί να προκαλέσει τρομερά δυστυχήματα. Το θετικό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι η συχνότητα της διάγνωσής του αυξάνεται διαρκώς, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της διαθεσιμότητας σύγχρονων θεραπευτικών μέσων.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν τρία προσυνεδριακά φροντιστηριακά σεμινάρια, τα θέματα των οποίων είναι: ο καρκίνος του πνεύμονα, η διαβρογχική βιοψία με βρογχοσκόπιο, και ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα ανακοινωθούν και θα δοθούν οκτώ ερευνητικές υποτροφίες, που προκρίθηκαν μετά από ανεξάρτητη διεθνή αξιολόγηση των υποβληθέντων προγραμμάτων. Επίσης, θα χορηγηθούν πέντε υποτροφίες Αριστείας Κλινικού Έργου.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved