ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση αναπτύσσονται μέσα σε χοίρους

Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα, όπως πάγκρεας, που προορίζονται για μεταμόσχευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων από δότες.

Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος, σύμφωνα με το BBC, έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα-χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι. Στην ελληνική μυθολογία οι χίμαιρες ήταν πλάσματα που το σώμα τους αποτελείτο από διαφορετικά ζώα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες, τερματίζοντας στη συνέχεια το πείραμα και αναλύοντας τους ιστούς που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί. Και άλλες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα χοίρων-ανθρώπων, αλλά καμία έως τώρα δεν είχε επιτρέψει στα έμβρυα να γεννηθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζώα αυτά με τα ανθρώπινα όργανα θα μοιάζουν εξωτερικά με χοίρους και θα συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλος χοίρος, θα αποτελούν όμως πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις που θα σώζουν τη ζωή ανθρώπων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικά και δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά την εν λόγω έρευνα, εωσότου γίνουν πιο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις. Ένας φόβος είναι μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα καταλήξουν στον εγκέφαλο του ζώου και επηρεάσουν τη συμπεριφορά του, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο θα έκανε τους χοίρους πιο ανθρώπινους.

Ο Ρος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουμε». Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη σε χοίρους πολλών άλλων ανθρωπίνων οργάνων εκτός από πάγκρεας, όπως καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες κ.α.

Ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε ότι, χάρη στις νέες τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR, είναι δυνατό να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα των χοίρων θα είναι καθαρά και υγιή, ανώτερα ακόμη και από αυτά των ανθρώπων δωρητών.

Από την άλλη, οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των ζώων θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική ανοίγει ένα νέο πεδίο βασάνων για τα πειραματόζωα.

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη εγκεκριμένη εξέταση από τον FDA για ασθενείς με κυτταρομεγαλοϊό

Ένας μύκητας ευθύνεται για την αποτυχία της πρώτης μεταμόσχευσης μήτρας στις ΗΠΑ

Καρδιά χοίρου χτυπούσε σε σώμα μπαμπουίνου για δυόμισι χρόνια!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved