Τα δερματικά νοσήματα στην εποχή της κρίσης & η υγεία των προσφύγων: Εαρινό Συμπόσιο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας
Με πολύ χρήσιμα συμπεράσματα γύρω από τα δερματικά νοσήματα (και κυρίως την ψωρίαση και την κνίδωση), τις νέες βιολογικές θεραπείες αλλά και την νέα πραγματικότητα σε θέματα δημόσιας υγείας που δημιουργεί ο ερχομός των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το διάστημα 19 - 22 Μαΐου, το 13ο Εαρινό Συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η πραγματοποίηση για πρώτη φορά στην χώρα μας ενός τόσο σημαντικού Συνεδρίου, καταδεικνύει την δυναμική της Δερματολογίας στην Ελλάδα αλλά και το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι συνυποψήφια χώρα με την Ελλάδα ήταν η Βρετανία.
Η επιτυχία της έλευσης του Συνεδρίου στην χώρα μας, πιστώνεται αναμφισβήτητα στην Α’ Πανεπιστημιακή Ελληνική Δερματολογική Κλινική του Ανδρέας Συγγρός, η οποία υποστήριξε πολύ δυναμικά και οργανωτικά την Ευρωπαική Ακαδημία Δερματολογίας.
Όπως αναφέρει μάλιστα η καθηγήτρια Χριστίνα Αντωνίου, στην Α΄ Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός (η οποία στήριξε οργανωτικά το Συνέδριο) οι εγγραφές ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, αφού είχαμε 2.360 εγγραφές, την ώρα που η Κρακοβία η οποία είχε επίσης τεράστια επιτυχία πριν μερικά χρόνια, είχε 1.493 εγγραφές και το Βελιγράδι 1.511.
Σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου, στο συνέδριο αναπτύχθηκαν καινούρια δεδομένα σε χρόνια δυσίατα νοσήματα όπως ψωρίαση και κνίδωση, νοσήματα αυτοάνοσα με συχνές εξάρσεις στις οποίες συνυπάρχουν συννοσυρότητες, όπως σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, φλεγμονώδης νόσος τους εντέρου, συννοσηρότητες, που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.
Τα νέα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, τα οποία προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες. Τα νέα αυτά φάρμακα, σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου, είναι βιολογικοί παράγοντες, και ουσιαστικά αποτελούν εύκολη θεραπεία για τον ασθενή καθώς την λαμβάνει από το σπίτι του μία φορά τον μήνα. Φυσικά αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου, είναι ότι η ασθένειες αυτές, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, δεν αποτελούν μόνο δερματικά νοσήματα καθώς είναι νοσήματα που επηρεάζουν έντονα τον ψυχισμό του ατόμου που πάσχει, αναφέρει η καθηγήτρια.
Σε ερώτηση κατά πόσο η κρίση που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει ή επηρεάζει τα δερματικά νοσήματα, η κυρία Αντωνίου υπογραμμίζει, ότι στο στρες επιδεινώνει σίγουρα ένα αυτοάνοσο νόσημα και αποτελεί εκλυτικό παράγοντα. Επομένως, ένα νόσημα με το στρες, εκφράζεται πιο σοβαρά καθώς έχει πιο συχνές εξάρσεις.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός Aναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας στην Α ́ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Ιατρική Σχολή EKΠΑ, Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός σχολιάζοντας το Συνέδριο, τόνισε, ότι ήταν μία σημαντική εκδήλωση, ενώ η διοργανώτρια χώρα, επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια. Οι Έλληνες δε, συμμετέχουν πάντα σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις της Δερματολογίας καθώς το επιστημονικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό.
Αναφορικά με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, ο κ. Στρατηγός, υπογραμμίζει, ότι η θεματολογία του ήταν ευρύτατη και περιελάμβανε, από φλεγμονώδεις νόσους, μέχρι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, παθήσεις τριχών και ονύχων και λοιμώξεις του δέρματος. Για κάθε ένα θέμα από αυτά, έγινε αναλυτική παρουσίαση τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, όσο και για τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις με έμφαση τους νέους βιολογικούς παράγοντες.
Αναφορικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο κ. Στρατηγός, επισημαίνει ότι τα δερματικά νοσήματα δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα όπως ο κνησμός, αλλά είναι έντονα νοσήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου καθώς και τις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου που πάσχει. Η ψωρίαση για παράδειγμα, έχει συνοδά νοσήματα. Η κνίδωση από την άλλη πλευρά, στις εξάρσεις της, μπορεί να δημιουργήσει συστηματικά φαινόμενα ή αναφυλακτικά, τα οποία μπορεί να είναι απειλητικά για την ζωή του ασθενούς. Το μείζον σε ασθενείς με κνίδωση, είναι να υπάρχει ποιότητα στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής δεν είναι θεμιτό να λάβει αντισταμινικό, αφού άλλα σκευάσματα, όπως η ομαλιζουμάμπη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό φάρμακο και ασφαλές στην χορήγηση μία φορά τον μήνα. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει ο ασθενής να συνεργάζεται αρμονικά με τον γιατρό του και να υπάρχει καλή διάχυση της πληροφορίας.
Εκτιμάται ότι οι ασθενείς με κνίδωση στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1% με 2% του πληθυσμού, ενώ οι ασθενείς με ψωρίαση σε 2% με 3%. Με την ομαλιζουμάμπη μπορούμε να μιλάνε για μακροχρόνια ύφεση στο πρόβλημα, τονίζει ο καθηγητής.
Κλείνοντας την συζήτησή μας αυτή, ο κ. Στρατηγός επισημαίνει ότι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που κουβεντιάστηκε στις εργασίες του Συνεδρίου, είναι η νέα πραγματικότητα της δημόσιας υγείας, που δημιουργούν στην χώρα μας οι πρόσφυγες. Φυσικά οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι υγιείς, ωστόσο, υπάρχει πάντα, ένα μεγάλο μέρος, το οποίο πάσχει από δερματικά νοσήματα, από λέπρα, από λεϊσμανίαση, φυματίωση κλπ. Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι ήδη εδώ και αποτελεί πρόκληση για εμάς τους δερματολόγους, ενώ αναμφίβολα, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι υποψιασμένη, επισημαίνει ο καθηγητής Στρατηγός.
Διαβάστε ακόμη:
Άνθρωπος Ελέφαντας: Πως μία 42χρονη θεράπευσε την κνίδωση και ξανακέρδισε την ζωή της
Η Εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» της Novartis Hellas «τρέχει» με τον ΣΕΓΑΣ
Ψωρίαση: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο στις γυναίκες