Όλγα Γεροβασίλη: Επιζητούμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο - Τι είπε στο 8ο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας
Τον ρόλο της Επεμβατικής Ακτινολογίας, η οποία άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν μεγάλα χειρουργεία, εξήρε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας, πριν μερικές ημέρες. Άλλωστε και η ίδια είναι Ακτινολόγος, ακτινοδιαγνώστρια και θυμήθηκε για λίγο την ειδικότητά της.
Με αφορμή την ομιλία της στο συνέδριο, η κυρία Γεροβασίλη, αναφέρθηκε ενδελεχώς και στον τομέα της υγείας και των δημοσίων δαπανών, τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ, την προσφυγική κρίση καθώς και στην επόμενη ημέρα της Αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος, το οποίο θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη, σταθερότητα, αλλά και την έναρξη της αποπληρωμής των παρόχων υγείας με την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης, όπως τόνισε.
Αναλυτικά, η ομιλία της έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να κηρύξω την έναρξη του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επεμβατικής Ακτινολογίας.
Είναι χαρά μου, όταν έχω την ευκαιρία, να βάζω σε δεύτερο πλάνο την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου και να βρίσκομαι μεταξύ εξαίρετων συναδέλφων, δασκάλων και φίλων.
Ακτινολόγος, ακτινοδιαγνώστρια, εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζω τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και την απαίτηση για ακατάπαυστη διεύρυνση της επιστημονικής γνώσης. Ειδικά σε ένα νέο τομέα, όπως η Επεμβατική Ακτινολογία που χρησιμοποιεί τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Η Επεμβατική Ακτινολογία άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν μεγάλα χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποτελεί μια πολύτιμη εναλλακτική επιλογή στο ανοιχτό χειρουργείο με πολύ πλέον διευρυμένο πεδίο ιατρικών πράξεων. Με μεγάλα, βέβαια, οφέλη για τον ασθενή : μικρότερο ρίσκο, λιγότερο πόνο και πολύ περιορισμένο χρόνο ανάρρωσης.
Η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και προϋποθέτει υψηλότατο επίπεδο κατάρτισης και συνεχή παρακολούθηση των διαρκών επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά το ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας, που αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση του κορυφαίου επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου των συναδέλφων μας. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον τομέα της ιατρικής επιστήμης.
Κυρίες και κύριοι,
Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας, αυτή που βιώνουμε ακόμα, είχε σοβαρότατες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς παροχών Υγείας, την πανεπιστημιακή και επιστημονική έρευνα.
Το σύστημα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του χάρη στο ζήλο και την αυτοθυσία κλινικών γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, επιστημόνων και ερευνητών. Παρά τα καίρια πλήγματα από τις συνεχείς περικοπές, χάρη σε αυτούς, οι Έλληνες πολίτες διατήρησαν και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους στα δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια.
Αντίστοιχη ήταν η συνεισφορά και συμβολή των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα, που έδωσαν το παράδειγμα ανθρωπισμού και επαγγελματισμού όλα τα χρόνια της κρίσης.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και σε όσους και όσες, εθελοντικά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της παράλληλης προσφυγικής κρίσης.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αυτή η κυβέρνηση, στην κορύφωση της κρίσης, ανέκοψε την πορεία απαξίωσης του συστήματος υγείας, με στόχο να υλοποιήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Σε συνθήκες ακόμη λιτότητας, εξαιρέσαμε την Υγεία από τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών. Για πρώτη φορά στην εξαετία αυξήθηκε το όριο των δαπανών: στον προϋπολογισμό του 2016 κατά 300 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και κατά 34 εκατομμύρια για τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επεκτείναμε για πάνω από δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας τη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Βγάζουμε με γρήγορα βήματα το σύστημα από την παράλυση, την οποία προκάλεσαν οι προκάτοχοί μας με τη διακοπή των προσλήψεων και τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης κατά 40%.
Προσλαμβάνουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παρουσιάζουμε μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Όλοι γνωρίζετε ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή, όπου θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη.
Με την εκταμίευση της δόσης, ξεκινά και η εξυπηρέτηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες γιατρούς και προμηθευτές.
Με προοπτική την αποδέσμευση 800 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα, ως το τέλος του έτους θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπρόσθετα, θεσμοθετώντας σταδιακή παρακράτηση των clawback και rebate, θα εξασφαλιστεί η σταθερή μηνιαία αποπληρωμή των συμβεβλημένων ιατρών.
Ως το τέλος Μαΐου, για πρώτη φορά, θα γίνεται εκκαθάριση λογαριασμών στο 100%, στους προμηθευτές των δομών υγείας.
Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για τις προμήθειες του Δημοσίου, μέσω του οποίου θα μπει τέλος στις υπερκοστολογήσεις και την παραοικονομία.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι όλοι οι πόροι που θα εξασφαλιστούν από την εφαρμογή του, θα επιστρέφουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, τις υποδομές και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων.
Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι, έχοντας ήδη επιτύχει κορυφαία επίδοση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, θα κατευθύνουμε πολύτιμα κονδύλια στην προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού.
Βέβαια, δεν ανατράπηκαν οι συνθήκες οικονομικής στενότητας. Υπάρχει δρόμος ακόμη. Ωστόσο, οι μέρες που το σύστημα υγείας έμπαινε στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων έχουν παρέλθει.
Κυρίες και κύριοι,
Ως πολιτικός και ως ιατρός, χαιρετίζω την πολύτιμη συνεισφορά όλων των συναδέλφων, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Και ειδικότερα όλους τους λειτουργούς της Επεμβατικής Ακτινολογίας με την πολλαπλή συνεισφορά τους στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο, στις εργασίες του οποίου κηρύσσω την έναρξη».