Παρατηρητήριο προαγωγής της Υγείας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ξεκινά η λειτουργία του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας, με έδρα τα Οινόφυτα.
Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας.
Το Παρατηρητήριο στοχεύει στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της περιοχής. Η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και την αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού.
To Παρατηρητήριο Υγείας θα πραγματοποιεί συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των κινδύνων της υγείας των κατοίκων με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών προβλημάτων υγείας. Θα επεξεργάζεται στοιχεία των περιβαλλοντικών μετρήσεων και σε συνδυασμό με τα στοιχεία των ασθενειών, θα εντοπίζει εστίες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να ενημερώνονται τακτικά για ζητήματα δημόσιας υγείας, ενώ θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται στοχευμένες δράσεις προαγωγής υγείας.
Η ανάγκη προοπτικής παρακολούθησης και καταγραφής των κινδύνων της υγείας του πληθυσμού του Δήμου Τανάγρας κρίνεται αναγκαία με βάση τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης των Οινοφύτων, που ξεκίνησε το 2009 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Prolepsis με τη χρηματοδότηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Τα ευρήματά της, όπως αποτυπώνονται στις σχετικές διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, συνοψίζονται στο γεγονός ότι η κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο οδηγεί σε καρκινογένεση και ανάπτυξη ουρογεννητικών νοσημάτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση της Κυβέρνησης της Καλιφόρνια (2011) ως τεκμήρια για τη θέσπιση ορίων (Public Health Goals) στην περιεκτικότητα του πόσιμου νερού σε εξασθενές χρώμιο.
Οι κύριες λειτουργίες του Παρατηρητηρίου Υγείας & Κέντρου Προαγωγής περιλαμβάνουν:
-Τη δημιουργία συστήματος καταγραφής της υγείας των κατοίκων από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Υγείας
-Την επεξεργασία στοιχείων περιβαλλοντικών ρύπων σε αέρα, έδαφος, νερό και συσχέτισης με τα στοιχεία νοσηρότητας και
-Την επιπλέον παρακολούθηση των κινδύνων μέσω βιολογικών μετρήσεων και ιατρικών στοιχείων του πληθυσμού.
Οι περιοχές κάλυψης του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας είναι οι Δημοτικές Ενότητες Σχηματαρίου, Δηλεσίου, Οινοφύτων, Τανάγρας και Δερβενοχωρίων.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: «Σταδιακά πετυχαίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουμε θέσει ως Περιφερειακή Αρχή. Την εξυγίανση της περιοχής του Ασωπού. Μίας περιοχής που αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα με το περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων της. Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θερμές ευχαριστίες στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαίτερα στην κ. Λινού, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο».
Η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσθεσε: «Η ίδρυση του Παρατηρητήριου & Κέντρου Προαγωγής Υγείας αποτελεί πράξη ευθύνης που δείχνει ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες των λαθών του παρελθόντος, αλλά και να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες του μέλλοντος ως προς τη διασφάλιση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικά το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής αναλαμβάνει με αίσθημα ευθύνης αυτό το δύσκολο έργο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του. Πρόκειται για παρακαταθήκη υγείας που χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές».