ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πατούλης από Κωνσταντινούπολη: Όχι στον αποκλεισμό, Ναι στην διαφορετικότητα

Τη σημασία να λάβουν οι τοπικές κυβερνήσεις, με τη συνδρομή και της κεντρικής εξουσίας, τα αναγκαία μέτρα ώστε να παρέχουν το πλαίσιο για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του κατά τη Διεθνή Σύνοδο Κοινωνικής Ένταξης που διοργάνωσε η Ένωση Δήμων Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία πλήθους συνέδρων.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο κ. Πατούλης, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών αλλά και την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ - την ευρωπαϊκή φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη-υπέγραψε, μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες, τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης με την οποία δεσμεύτηκαν για την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της διασφάλισης της Κοινωνικής Ένταξης.

Στη Διεθνή Σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας της Τουρκίας Ugurg Ymes, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκίας Fatma Sahin, ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean-Claude Frecon και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε στην Τουρκία Francois Begeot.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ ανέφερε πως τα μέλη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών «έχουν μια τεράστια ποικιλία μοντέλων, πρακτικών και ιδιαιτεροτήτων στον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο» και εξέφρασε την πεποίθηση πως «η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών οδηγεί σε αμοιβαίο όφελος».

Μάλιστα επικαλέστηκε το μεγάλο συνέδριο του CEMR στη Λευκωσία, το οποίο παρακολούθησαν 600 συμμετέχοντες και ήταν, όπως ανέφερε, «μια εντυπωσιακή επίδειξη του κατά πόσο στους πολιτικούς σε τοπικό επίπεδο, τα στελέχη και τους εμπειρογνώμονες αρέσει να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να αντλούμε έμπνευση από παρουσιάσεις, συζητήσεις και συνομιλίες».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως μεταξύ των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές είναι:

- η άφιξη των προσφύγων και η διαχείριση της ένταξή τους στις κοινότητές μας

- μια όλο και πιο ποικιλόμορφη κοινωνία και το καθήκον να διασφαλιστεί η απαγόρευση των διακρίσεων, η ισότητα και η συμμετοχή όλων των πολιτών

- οι δημογραφικές αλλαγές και μια αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες φροντίδας και κατάλληλες υποδομές

- η ανάγκη για οικονομικά προσιτή στέγαση για όλους.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «Δεν μπορούν να δράσουν μόνες τους. Προκειμένου να είναι επιτυχείς, χρειάζονται τα οικονομικά μέσα και την υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση», ενώ έκανε μνεία στην πολύτιμη συμβολή και άλλων φορέων όπως των πολιτών, των θρησκευτικών οργανώσεων και των οργανώσεων των πολιτών, των εθελοντών, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το CEMR στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος της κοινωνικής ένταξης στις διάφορες δραστηριότητές του, ανέφερε ενδεικτικά:

- Θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ανταλλαγής για τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, για την ένταξη των μεταναστών, με μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

- Θα επικαιροποιήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για την «μετανάστευση και την ενίσχυση της καταπολέμησης των διακρίσεων στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις», που μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών, ετοιμάσαμε το 2014 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή επιτροπής κοινωνικού διαλόγου.

O κ. Πατούλης περιγράφοντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας να δημιουργηθεί η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά, ναι, αλλά πρέπει επίσης να ενεργούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σκεφτόμαστε τοπικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CEMR φιλοξενεί την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ - την ευρωπαϊκή φωνή των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζουμε τις προσπάθειες της παγκόσμιας ένωσης των τοπικών κυβερνήσεων (Ηνωμένες Πόλεις και Τοπικές Αρχές) για να δώσουμε στις τοπικές κυβερνήσεις μια φωνή σε πολυμερείς διαδικασίες, όπως η Habitat III.

Αυτός είναι και ο λόγος - και είστε μεταξύ των πρώτων που θα το ακούσετε – που σε λίγες εβδομάδες η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ θα ξεκινήσει το CONNECT, ένα εργαλείο για την αναζήτηση και τον εντοπισμό συγκεκριμένης τεχνογνωσίας σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, σε απάντηση σε συγκεκριμένο αίτημα από μια άλλη πόλη ή περιοχή η οποία αναζητά εμπειρία και γνώσεις».

Μάλιστα σημείωσε πως «το CONNECT θα πρέπει να κάνει ό, τι λέει το όνομά του: να βοηθήσει στη δημιουργία διασύνδεσης μεταξύ εκείνων με την ανάγκη για μια συγκεκριμένη τεχνογνωσία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με εκείνους που μπορούν να την παρέχουν».

Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε πως το CEMR θα διοργανώσει συνέδριο το 2018 στο Μπιλμπάο, για την «διαφορετικότητα, την ισότητα και την ιθαγένεια», όπου και θα συζητηθεί το θέμα της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς από διαφορετικές οπτικές γωνίες, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση συμμετοχής στην πρωτοβουλία ISKEP και τους εταίρους της «να συνεργαστούν με το CEMR και να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τα μέλη του».

Τον κ. Πατούλη συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας, Απ. Λουλουδάκης και Γ. Αποστολόπουλος.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved