ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρυποφοβία: Οι φωτογραφίες που τρελαίνουν το διαδίκτυο!

Εάν νιώθετε άβολα κοιτώντας το... σουρωτήρι ή ανατριχιάζετε πιάνοντας το σφουγγάρι, ίσως είστε και εσείς «θύμα» της νέας τρέλας που ονομάζεται τρυποφοβία!

Η παράλογη φοβία απέναντι σε αντικείμενα με πολλές τρύπες φαίνεται πως είναι πιο συχνή απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και μάλιστα το διαδίκτυο έχει συμβάλει ώστε να γίνει το φαινόμενο ευρύτερα γνωστό.

Το διαδίκτυο και κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα διευκολύνουν την επικοινωνία. Μεταξύ άλλων, έχουν βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να μοιραστούν τα συμπτώματά τους και να βρουν και άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και προκλήσεις.

Όσο παράδοξο κι αν είναι ένα σύμπτωμα, σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρούμε κάποιον άλλο άνθρωπο, ακόμη κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη, που εκδηλώνει ακριβώς την ίδια ενόχληση και να μοιραστούμε μαζί του τις εμπειρίες μας.

Κάπως έτσι έχει αρχίσει να αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της τρυποφοβίας, το οποίο παρέμενε μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους, η τρυποφοβία αποτελεί ίσως «κατάλοιπο» του παρελθόντος και προκύπτει από φοβίες απέναντι σε «απειλές» της φύσης, όπως τα μελίσσια ή δηλητηριώδη λουλούδια.

Γράφοντας για την ιστοσελίδα The Conversation, ο καθηγητής Άρνολντ Γουίλκινς, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ που έχει μελετήσει το φαινόμενο, εξηγεί πώς προκύπτει η δυσφορία από το γεωμετρικό μοτίβο της τρύπας λόγω της «υπερφόρτωσης» του εγκεφάλου.

Η τρυποφοβία χαρακτηρίζεται από τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούν οι τρύπες και τα αντικείμενα με πολλές τρύπες, ακόμη κι όταν τα βλέπει κάποιος σε μια φωτογραφία.

Το φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια περίπου, όμως δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως κλινική διάγνωση.

«Απειλή» για ένα άτομο με τρυποφοβία μπορεί να αποτελέσει, για παράδειγμα, μια κερήθρα ή ορισμένα είδη λωτού, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, όπως αίσθημα άγχους, φαγούρα ή ανατριχίλα, ναυτία, ταχυπαλμία ή δύσπνοια.

Οι φοβίες ανήκουν στις αγχώδεις διαταραχές και είναι είτε επίκτητες είτε έμφυτες: μπορεί δηλαδή κάποιος έχει φοβία απέναντι στους σκύλους λόγω παλαιότερης κακής εμπειρίας με το συγκεκριμένο ζώο (π.χ. δάγκωμα) ή να φοβάται υπερβολικά τα φίδια και τις αράχνες λόγω του αρχαίου ενστίκτου της επιβίωσης.

Στην περίπτωση της τρυποφοβίας, η «απειλή» είναι αρκετά γενικευμένη, καθώς οι αρνητικές αντιδράσεις πυροδοτούνται από ποικιλία αντικειμένων που ως μόνο κοινό στοιχείο έχουν τη διάταξη των σχημάτων, αλλά και αρκετά έντονη, αφού οι τρύπες δεν αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματικό κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα.

Το ίδιο το σχήμα φαίνεται να είναι ο λόγος που οι εικόνες προκαλούν τις αρνητικές αντιδράσεις. Η διάταξη των εικόνων δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να τις επεξεργαστεί επαρκώς κι έτσι απαιτείται αυξημένη οξυγόνωση του εγκεφάλου. Έτσι, το αίσθημα της αποστροφής απέναντι στις εικόνες αυτές αποτελεί μηχανισμό «προστασίας» απέναντι στην «υπερφόρτωση» του εγκεφάλου. Στα άτομα με τρυποφοβία, η εν λόγω αντίδραση παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Δείτε κι αυτό:

Εικονογραφημένο αλφαβητάρι με τις πιο αλλόκοτες φοβίες

Σύνδρομο απόσυρσης γεννητικών οργάνων: Η πιο αλλόκοτη ανδρική φοβία!

Οι 6 πιο αστείες φοβίες σε ένα διασκεδαστικό βίντεο!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved