ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Run Greece: Ένας διαφορετικός μαραθώνιος - Τρέχουμε και στηρίζουμε ασθενείς με ψωρίαση & κνίδωση

Ένας διαφορετικός μαραθώνιος ξεκίνησε από την Λάρισα και θα επεκταθεί σε όλη την χώρα, με στόχο να στηρίξει ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση και χρόνια αυθόρμητη κνίδωση και στέλοντας το μήνυμα, να μην φοβόμαστε τις παθήσεις αυτές. Το μόνο που απαιτείται είναι σωστή ενημέρωση και εγρήγορση.

Η τέταρτη σεζόν της σειράς αγώνων Run Greece άνοιξε την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Λάρισα σε μια γιορτή για τον αθλητισμό και την τοπική κοινωνία γενικότερα.

Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών επέλεξαν να φορέσουν την αθλητική τους περιβολή και να βγουν στην κεντρική πλατεία της πόλης - παρά την βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί - προκειμένου να συμμετάσχουν στον αγώνα, που πλέον έγινε θεσμός για την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε κάθε μαραθώνιο (θα ακολουθήσουν και άλλοι μαραθώνιοι σε όλη σχεδόν την Ελλάδα) θα υπάρχει περίπτερο skin to live in ενώ σε πολλές πόλεις επίσης, θα μεταφέρεται και η ανάλογη έκθεση φωτογραφίας πριν και μετά το μαραθώνιο. Τους μαραθώνιους αλλά και την έκθεση skin to live in στηρίζει η φαρμακευτική Novartis Hellas.

Με αφορμή τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα, την ψωρίαση αλλά και την χρόνια αυρθόρμητη κνίδωση, το onMed επικοινώνησε με δύο γιατρούς τις κυρίες Χριστίνα Φωτιάδου - Δερματολόγο Αφροδισιολόγο, Επιστημονική συνεργάτης στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης- και την κυρία Ιωάννα Μαντέκου-Λεφάκη, Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, Συντονίστρια Διευθύντρια Κρατικής Κλινικής (ΕΣΥ), Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η κυρία Φωτιάδου, η ψωρίαση, είναι ένα αυτοάνοσο συστηματικό νόσημα με ισχυρό γενετικό υπόβαθρο και ποικίλη διεισδυτικότητα. Πλήττει δε, το 2-4% του πληθυσμού.

Εκτός από την κληρονομικότητα, συνεχίζει η γιατρός, στην ψωρίαση υπάρχουν και εκλυτικοί παράγοντες, οι οποίοι επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την νόσο. Συγκεκριμένα, ορισμένες λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα (για την καρδιοπάθεια ή η κορτιζόνη για παράδειγμα χρειάζεται προσοχή να μην την κόψει απότομα ο ασθενής) το κάπνισμα, το αλκοόλ και φυσικά το στρες. Ακόμη, η παχυσαρκία με την τριβή και οι τραυματισμοί.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η κρίση στην Ελλάδα αύξησε τα αυτροάνοσα νοσήματα, η κυρία Φωτιάδου αναφέρει ότι πράγματι από την εμπειρία της βλέπει ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά. Είναι σημαντικό όμως προσθέτει, ότι ο ασθενής πλέον είναι ενημερωμένος.

Ας δούμε τώρα τι αναφέρει για την Χρόνια Αυθόρμητη κνίδωση, η κυρία Ιωάννα Μαντέκου-Λεφάκη:

Η κνίδωση είναι μία δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών δηλαδή πλάκες επηρμένες, ερυθρές, με έντονο κνησμό, που διαρκούν λίγες ώρες και μετά εξαφανίζονται για να εμφανιστούν εκ νέου σε γειτονικές περιοχές του δέρματος.

Ο όρος κνίδωση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα, ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό με κνησμό (φαγούρα) και ερυθρότητα, όπως συμβαίνει και στην κνίδωση. Μια άλλη κνιδωτική βαθύτερη αλλοίωση του δέρματος είναι το αγγειοοίδημα το οποίο εμφανίζεται σαν πρήξιμο στα πιο μαλακά σημεία του δέρματος, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη και γενικά το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα, αλλά και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών και μπορεί να συνυπάρχει ή όχι με κοινή κνίδωση.

Το αγγειοοίδημα που εμφανίζεται μαζί με κνίδωση, είναι της ίδιας παθογένειας με την κνίδωση και παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση του προσώπου, δεν είναι επικίνδυνο, δηλαδή ο ασθενής δεν κινδυνεύει από οίδημα του λάρυγγα και απόφραξη των αεροφόρων οδών (κατάσταση που συνιστά την αναφυλαξία ή αλλεργικό shock).

Όταν η κνίδωση διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες θεωρείται χρόνια κνίδωση. Όταν παρά τον εκτεταμένο εργαστηριακό και κλινικό έλεγχο δεν εμφανίζεται να υπάρχει συγκεκριμένο εμφανές ερέθισμα ή αίτιο, την ονομάζουμε χρόνια αυθόρμητη κνίδωση (chronic spontaneous urticaria).
Αυτό έγινε για να διακριθεί από άλλες χρόνιες κνιδώσεις , στις οποίες φυσικά ή άλλα ερεθίσματα προκαλούν κνίδωση όπως π.χ. το κρύο νερό ή κρύος αέρα (κνίδωση εκ ψύχους), η ζέστη (χολινεργική κνίδωση), η έντονη πίεση σε ένα σημείο του σώματος ( κνίδωση εκ πίεσης ), είτε η τριβή ( όπως π.χ. ο δερμογραφισμός).

Η κνίδωση είναι η συχνότερη αλλεργική πάθηση του δέρματος καθώς 15-25% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο κνίδωσης, μια φορά στη ζωή τους, με την πλειονότητα αυτών των επεισοδίων να διαρκεί λιγότερο από 1 μήνα, τονίζει η κυρία Μαντέκου Λεφάκη και συνεχίζει:

Ενώ το 50% των ασθενών με χρόνια κνίδωση θα απαλλαγούν από αυτή σε ένα χρόνο, ένα 20% μπορεί να υποτροπιάζει ακόμα και 20 χρόνια μετά.

Ο κνησμός επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, την εργασία, τις προσωπικές σχέσεις. Οι ασθενείς με ΧΑΚ παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικών εκδηλώσεων. Η ψυχολογική επιβάρυνση που δημιουργείται συντελεί στην εμφάνιση νέων εξανθημάτων, διότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πομφών παίζουν και νευρικοί μηχανισμοί, που επιδεινώνονται από το αίσθημα άγχους.

Η στενή επαφή του ασθενούς με τον ειδικό ιατρό ,δερματολόγο ή αλλεργιολόγο είναι σημαντική. Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει τη φύση της πάθησής του και να πεισθεί ότι δεν είναι επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή του. Πράγματι, οι ασθενείς με χρόνια κνίδωση δεν κινδυνεύουν από αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ. Εντούτοις χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να αποφορτιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η νόσος, να την αποδεχτούν και, με την κατάλληλη θεραπεία, να την ξεπεράσουν.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved