ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι τέλος Μαρτίου στο Αττικόν, η διαφορετική έκθεση για την ψωρίαση «Skin to Live in»

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας Skin to Live In στο Αττικό νοσοκομείο, μία διαφορετική έκθεση, η οποία επιχειρεί να μας δείξει με «άλλα μάτια» την ψωρίαση, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί να αγγίζει οδυνηρά το δέρμα, δεν πρέπει όμως να κάνει το ίδιο με την ψυχή.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως αναφέρει στο onMed ο Καθηγητής Δερματολογίας, Διευθυντής της Β' Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Αττικόν Δημήτρης Ρηγόπουλος, ο στόχος της έκθεσης αυτής - χορηγός της οποίας είναι η Novartis Hellas- είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με την ψωρίαση προκειμένου να απομυθοποιηθεί η νόσος, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ψώρα, η οποία είναι μεταδοτική, σε αντίθεση με την ψωρίαση.

Οι ασθενείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν με την βοήθεια και υποστήριξη των γιατρών τους. Λέμε όχι στην περιθωριοποίηση και για τον λόγο αυτό, η έκθεση φωτογραφίας Skin to live in, περιλαμβάνει επώνυμα πρόσωπα τα οποία αποκαλύπτουν το δέρμα τους, στέλνοντας το μήνυμα, ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Βελτιώνοντας την κατάσταση της υγείας των ασθενών, συνεχίζει ο καθηγητής Ρηγόπουλος, βελτιώνουμε και την ψυχολογία τους και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η καλή ψυχική υγεία. Το στρες άλλωστε, αποτελεί εκλυτικό παράγοντα εξέλιξης της νόσου. Επομένως, το μήνυμα είναι απλό αλλά πολύ ουσιαστικό, καταλήγει ο κ. Ρηγόπουλος.

Η ψωρίαση, προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα.

Τα σοβαρά δερματικά νοσήματα έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση νόσο που χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες, οι οποίες ονομάζονται πλάκες και συνήθως προκαλούν κνησμό, αποφολίδωση και πόνο. Η ψωρίαση συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής από σωματική και ψυχολογική άποψη.

Οι συννοσηρότητες αποτελούν ένα κομβικό σημείο στην πορεία των ασθενών, το οποίο δυστυχώς προκύπτει σχεδόν νομοτελειακά λίγο μετά την ασθένεια. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε πρόσφατα η στρατιωτική δερματολόγος Θεοδώρα Ζώτου κατά την διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας για την ψωρίαση, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών έως 30% των ασθενών εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα, έως 40% εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο, έως 70% εμφανίζονται καρδιαγγειακά, έως 50% εγκεφαλικά και έως 10% οφθαλμική φλεγμονή. Φυσικά η νόσος είναι άμεσα συνυφασμένη και με ψυχολογική επίπτωση, ενώ οι περισσότεροι από τους ασθενείς αντιμετωπίζουν πράγματι ψυχοκοινωνική επιβάρυνση.

Διαβάστε ακόμη:

Ψωρίαση: Νέα δεδομένα για θεραπεία που πετυχαίνει καθαρό δέρμα στις 52 εβδομάδες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved