ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια» - Τεράστιο το φορτίο για τους φροντιστές

Το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια» παρουσιάζουν στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (Alzheimer’s Disease International, ADI) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI, στην Ελλάδα το 2015 υπήρχαν 197.000 ασθενείς με άνοια και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 354.000. Οι περιθάλποντες αλλά και οι επαγγελματίες υεγίας που παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ασθενείς με άνοια, επωμίζονται ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο και η στήριξή τους είναι απαραίτητη.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Alzheimer’s Disease International, κυρία Αναστασία Ψωμά: «Η Παγκόσμια Εταιρεία νόσου Alzheimer, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιθάλποντες και οι επαγγελματίες υγείας, σχεδίασε ένα πρόγραμμα που αποκρίνεται στις ανάγκες τους για σύγχρονη και πρακτική εκπαίδευση».

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα, στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Στόχος του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει 6 ενότητες είναι να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου.

Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν ειδικά επιλεγμένοι επιστήμονες, ειδικοί στην άνοια, από όλη την χώρα, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του Master Trainer, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες ανά την επικράτεια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο. Βασικός στόχος των διήμερων σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση των περιθαλπόντων και των επαγγελματιών υγείας με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν την διαχείριση της νόσου (επικοινωνία και φροντίδα του ασθενούς, δραστηριότητες και περιβάλλον, αυτοφροντίδα του περιθάλποντα, οδηγίες για επαγγελματίες) και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στους Έλληνες ειδικούς. Επίσης στο σχεδιασμό του προγράμματος προβλέπεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη και η δυνατότητα να ενημερωθούν και όσοι δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Πρόεδρος της Alzheimer Hellas Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη σημείωσε ότι: «Η «Θετική φροντίδα στην άνοια» ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού θαύματος στην Ελλάδα με Πανελλαδική συμμετοχή. Η Alzheimer Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος εκπαιδεύοντας επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα αυτό αξιολογήθηκε πολύ θετικά και περιμένουν άλλοι τόσοι περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας να έχουν την ίδια εκπαίδευση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους στην Ελλάδα».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εκπροσώπησε ο κύριος Πάνος Βαζαίος, μέλος της ομάδας διαχείρισης δωρεών στον τομέα Υγεία και Αθλητισμός, ο οποίος τόνισε ότι: «Οι κρίσιμοι τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Προτεραιότητα του Ιδρύματος είναι η αρωγή κοινωνικών πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η άνοια απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και ήταν αυτονόητο για εμάς να στηρίξουμε σε συνεργασία με την Alzheimer's Disease International και την Alzheimer Hellas τη δημιουργία του προγράμματος αυτού, το οποίο θα συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και των μελλοντικών προοπτικών των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ακόμη:

Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακή φωτοθεραπεία επαναφέρει τις «χαμένες» μνήμες

Το ρόφημα που προστατεύει τη μνήμη όσων πάσχουν από πρόδρομο Αλτσχάιμερ

Ο παράγοντας που επιταχύνει κατά 6 φορές την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται σε ιούς και βακτήρια, υποστηρίζουν 31 επιστήμονες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved