ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: «Πιθανώς καρκινογόνος» ουσία σε πιπίλες και προφυλακτικά

Στην κατηγορία των «πιθανώς καρκινογόνων» ουσιών συμπεριέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ένα χημικό που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, σε προφυλακτικά και παιδικές πιπίλες.

Στην ίδια κατηγορία κατέταξε ο ΠΟΥ πριν από μερικούς μήνες το κόκκινο κρέας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ, η χημική ουσία μερκαπτοβενζοθειαζόλη (2-mercaptobenzothiazole - MBT) εντοπίζεται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα προφυλακτικά, οι πιπίλες, τα λαστιχένια γάντια, οι μαλακές επιφάνειες, οι ελαστικοί ιμάντες και τα ελαστικά αυτοκινήτων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του ΠΟΥ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι μικρός, δεδομένου ότι τα επίπεδα έκθεσης στη χημική ουσία είναι χαμηλά, ωστόσο αξιοσημείωτος είναι ο κίνδυνος για τα άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία παραγωγής των προαναφερθέντων προϊόντων.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, στο πλαίσιο συνάντησης που έλαβε χώρα στη Λυών της Γαλλίας, 24 εμπειρογνώμονες από οκτώ χώρες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν επαρκή τεκμήρια ώστε να υποστηριχθεί η ένταξη του MBT στην «Εγκυκλοπαίδεια Καρκινογόνων Ουσιών».

Ο καθηγητής Hans Kromhout, μέλος της επιτροπής που αξιολόγησε τα διαθέσιμα στοιχεία για την επίδραση της χημικής ουσίας στην υγεία, δήλωσε πως το MBT «έχει εντοπιστεί σε γάντια, ελαστικές θηλές μπιμπερό και πιπίλες». Παράλληλα, ο καθηγητής σημειώνει πως το ΜΒΤ εντοπίζεται σε αιωρούμενη σκόνη στα οδικά δίκτυα, προερχόμενο κατά πάσα πιθανότητα από τη σταδιακή φθορά των ελαστικών των αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης του ΜΒΤ, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ εξέτασε στοιχεία που αφορούσαν εργάτες σε εργοστάσιο χημικών στην Ουαλία και τα ευρήματα υπέδειξαν ότι το ΜΒΤ συνδέεται κυρίως με τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, τον καρκίνο στο έντερο και μία μορφή λευχαιμίας, ωστόσο η παράλληλη ανίχνευση πληθώρας χημικών ουσιών στο ίδιο περιβάλλον συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι το ΜΒΤ αποτελεί το μοναδικό αιτιολογικό παράγοντα για τις εν λόγω εκβάσεις στην υγεία.

Ο καθηγητής Tom Sorahan από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης στο ουαλικό εργοστάσιο, αναφέρει ότι οι ποσότητες του ΜΒΤ στα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι καταναλωτές είναι μικρές, επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν ανησυχητικές.

Δείτε κι αυτό:

Καρκινογόνα τα αλλαντικά, απεφάνθη τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το καρκινογόνο συστατικό που βρίσκεται σε αρωματικά κεριά και καθαριστικά

Πενήντα χημικές ουσίες μας απειλούν καθημερινά με καρκίνο

Τέσσερις νέες ουσίες κατηγοριοποιήθηκαν ως καρκινογόνες

Πώς να προστατευθείτε από τις καρκινογόνες ουσίες γύρω σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved