ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: 20χρονη έχασε τη ζωή της από αμυγδαλίτιδα

Η 20χρονη Τσέλσι Τζάκσον από το Γουλβερχάμπτον της Αγγλίας έχασε τη ζωή της από επιπλοκές μιας φλεγμονής στις αμυγδαλές που σε ελάχιστες περιπτώσεις θεωρείται απειλητική για τη ζωή.

Ο θάνατός της επήλθε μόλις 19 ημέρες μετά τη διάγνωση για αμυγδαλίτιδα.

Η κοπέλα εμφάνισε πονόλαιμο τον περασμένο Δεκέμβριο και ο γιατρός τής χορήγησε αντιβίωση έπειτα από τη διάγνωση. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κοπέλα αδυνατούσε να φάει και να καταπιεί, εκδήλωσε ίκτερο στα μάτια (κιτρίνισμα του λευκού τμήματος του οφθαλμού) και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Σοκαρισμένοι από τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι γιατροί διεξήγαγαν σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια των επιπλοκών. Μία από αυτές ήταν η εξέταση για αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση (HLH), μια εξαιρετικά σπάνια αλλά πιθανώς θανατηφόρα πάθηση του ανοσοποιητικού. Η πάθηση συνδέεται με την ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων, καθώς καταστρέφει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού αντί για τα κύτταρα τα οποία έχει πλήξει η λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης βγήκαν θετικά για την πάθηση, κάτι που εξηγούσε γιατί το ανοσοποιητικό της κοπέλας δεν ήταν σε θέση να εξουδετερώσει την αμυγδαλίτιδα, ακόμη κι όταν η θεραπεία ενισχύθηκε με χημειοθεραπεία.

Η 20χρονη έχασε τελικά τη ζωή της, με την αιτία να εντοπίζεται στη δευτεροπαθή αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, η οποία πιθανότατα προκλήθηκε από την αμυγδαλίτιδα.

Η οικογένεια της κοπέλας μοιράστηκε την ιστορία της σε μια προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τη σπάνια πάθηση.

Τι είναι η αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση

Η αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση είναι μια σπάνια πάθηση που πλήττει συχνότερα βρέφη και μικρά παιδιά, όμως δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε ενήλικες. Στα παιδιά είναι συνήθως κληρονομική, ενώ στους ενήλικες δευτεροπαθής, δηλαδή απότοκο άλλου προβλήματος υγείας (π.χ. λοιμώξεις, καρκίνος).

Η πάθηση συνεπάγεται ότι το ανοσοποιητικό του ατόμου δυσλειτουργεί, καθώς δύο είδη λευκών αιμοσφαιρίων (τα ιστοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα) επιτίθενται σε άλλα κύτταρα του αίματος. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα συσσωρεύονται στο σπλήνα και το συκώτι, με αποτέλεσμα αυτά τα δύο όργανα να διογκώνονται.

Ποια τα πιθανά συμπτώματα της αιμοφαγοκυτταρικής λεμφοϊστιοκυττάρωσης

- διόγκωση του σπλήνα

- πρησμένοι λεμφαδένες

- δερματικά εξανθήματα

- ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος)

- αναπνευστικά προβλήματα (βήχας, δύσπνοια κ.α.)

- γαστρεντερικά προβλήματα (στομαχόπονος, τάση προς έμετο, διάρροια κ.α.)

- νευρολογικά προβλήματα (πονοκέφαλος, δυσκολία στη βάδιση, οφθαλμολογικές διαταραχές, γενικευμένη αδυναμία)

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας

Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται στις αμυγδαλές, τις δύο μικρές μάζες λεμφοειδούς ιστού που βρίσκονται βαθιά στη στοματική κοιλότητα. Η αμυγδαλίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης από ιό, δεν αποκλείεται όμως να προκληθεί και από βακτήριο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι τα εξής:

- οίδημα και κοκκίνισμα στις αμυγδαλές

- λευκή ή κιτρινωπή επίστρωση στις αμυγδαλές

- πονόλαιμος

- δυσκολία κατάποσης ή πόνος κατά την κατάποση

- πυρετός

- πρησμένοι, ευαίσθητοι λεμφαδένες στο λαιμό

- αλλαγές στη φωνή

- κακοσμία στόματος

- δυσκαμψία αυχένα

- πονοκέφαλος

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί μετά από 24 έως 48 ώρες, εάν υπάρχει μεγάλη δυσκολία κατάποσης ή έντονος πόνος κατά την κατάποση και εάν εκδηλώνετε αδυναμία, κόπωση ή σύγχυση. Επισκεφθείτε τα Επείγοντα εάν εκδηλώνεται δύσπνοια, πλήρης αδυναμία κατάποσης και υπερέκκριση σάλιου.

Πηγή: Mail Online, Johns Hopkins Medicine, Mayo Clinic

Διαβάστε επίσης:

Πυώδης αμυγδαλίτιδα: Πώς εκδηλώνεται, πώς θα προστετέψετε το παιδί σας

Τι είναι η λιθίαση αμυγδαλών που προκαλεί κακοσμία του στόματος (βίντεο)

Αφαίρεση αμυγδαλών: Πώς συνδέεται με το στοματοφαρυγγικό καρκίνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved