UNESCO: Λίγες οι ερευνήτριες στην Ελλάδα και ακόμη λιγότερες αυτές που εργάζονται στην εφαρμοσμένη έρευνα
Την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης σε θέματα ισότητας, αλλά και την αναβάθμιση των ερευνητριών και πανεπιστημιακών, θέτει σε προτεραιότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με αφορμή το γεγονός ότι οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, μόλις το 28% των ατόμων τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα παγκοσμίως είναι γένους θηλυκού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την μικρή δυναμική που έχουν οι γυναίκες και δη οι ερευνήτριες στην τοποθέτηση ύπατων αξιωμάτων που σχετίζονται με την έρευνα, είτε ιατρική, είτε εφαρμοσμένη.
Τις προτάσεις αυτές μάλιστα έθεσε πρόσφατα προς το Υπουργείο Παιδείας η Γενική Γραμματέας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να θεσπιστούν προγράμματα άμεσης και έμμεσης στήριξης νέων ερευνητριών.
Ειδικότερα, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δημοσιοποίησε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της επιστήμης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, στην οποία η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, αναδεικνύοντας την ισότητα των φύλων ως καταλύτη ειρήνης και προόδου.
Η έκθεση με τίτλο “UNESCO Science Report - Towards 2030” περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα αναφορικά με την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων.
Για τη διευκόλυνση των φορέων και των πολιτών έχει εκδοθεί μια Συνοπτική Περίληψη της Έκθεσης σε εννέα γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ισπανική, ρωσική, αραβική, κινέζικη, πορτογαλική, γερμανική, καταλανική). Ταυτόχρονα, η UNESCO έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή με άκρως ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν τη γυάλινη οροφή στο χώρο των επιστημών, της έρευνας και της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας.
Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών, ανδρών και γυναικών, της Ελλάδας, ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας:
1) αναφορικά με τους/τις φοιτητές/-τριες και τους/τις υποψήφιους/-ες για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48%
2) οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%
3) η απασχόληση των ερευνητριών στη χώρα μας κατανέμεται ως εξής: το 48% εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα
4) οι τομείς έρευνας που ακολουθούν οι Ελληνίδες αποδεικνύουν ότι τα στερεότυπα καλά κρατούν:
- φυσικές επιστήμες 31%
- μηχανική και τεχνολογία 30%
- ιατρική 43%
- γεωπονία 33%
- κοινωνικές επιστήμες 38%
- ανθρωπιστικές επιστήμες 54%.
Σύμφωνα με την UNESCO, μόλις το 28% των ατόμων τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα παγκοσμίως, είναι γένους θηλυκού. Τα ποσοστά ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών:
- Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη 32%
- Ν.Δ. Ασία 19%
- Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 23%
- Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%
- Κεντρική Ασία 40%
- Υποσαχάρια Αφρική 40%
- Αραβικά Κράτη 47%
- Λατινική Αμερική και Καραϊβική 44%.
Διαβάστε ακόμη: