Η Νανοϊατρική στην υπηρεσία της Ογκολογίας και της μάχης κατά του καρκίνου
Με σκοπό την ενημέρωση και βελτίωση της γνώσης στο πεδίο της νανοϊατρικής και των θεραπευτικών εφαρμογών της στη μάχη για τον καρκίνο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο ‘Νανοϊατρική- Ογκολογία: Καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα για τον καρκίνο’ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νανοϊατρικής κατά του Καρκίνου. Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή δράση των ETPN και ENTRANS που έγινε ταυτόχρονα σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α.
Την εκδήλωση προλόγισαν με σύντομες ομιλίες τους ο Αν. Υπουργός Παιδείας καθ. κ. Κ Φωτάκης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Α-Μ Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ καθ. κ. Ε Πατσούρης, ο Πρόεδρος της Εφορείας των Παν/κών Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Γ. Πολυμενέας και ο Πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ καθ. κ. Π. Μαράκος.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τους παρακάτω τομείς:
• Καινοτόμες αντικαρκινικές θεραπείες
• Νανοπλατφόρμες στη μοριακή απεικόνιση
• Ευφυή νανοφάρμακα
• Νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής παρουσιάσεις:
• Παρουσίαση της Ελληνικής Εταιρίας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας (Αν. Καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Ε Ευσταθόπουλος)
• Ευφυή νανοσυστήματα χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων (Ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Δρ Ν Πίππα)
• Ραδιοεπισημασμένα νανοσωματίδια ως παράγοντας διπλής απεικονιστικής ικανότητας (Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ραδιοχημικών Μελετών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ερευνήτρια Β’ κ. Π Μπουζιώτη)
• Νανοτεχνολογική απομόνωση και μοριακός χαρακτηρισμός κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (Επικ. καθ. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Μ Γαζούλη)
• Έξυπνες υγρογέλες για αποτελεσματική χορήγηση Gemcitabine για τη θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου (Καθ. στο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ κ. Ε Ιατρού)
• Ο ρόλος της βιοϊατρικής μηχανικής βασισμένη στα νανοσωματίδια μεταφοράς φαρμάκων (Επικ. Καθ. στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Αθήνας κ. Γ Λούντος)
• Σύνολα νανοσωματιδίων και η προοπτική χρήσης τους για την ανίχνευση του καρκίνου (Καθ. Σχ. Εφαρμοσμ. Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, κ. Δ Τσουκαλάς)
• Νανο-ομοειδή vs βιο-ομοειδή, γενόσημα. Νομοθετικό πλαίσιο στη χρήση νανοτεχνολογικών προϊόντων (Καθ. Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κ. Κ Δεμέτζος)
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τα 200 άτομα μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, απλοί πολίτες, αλλά και εξειδικευμένο ακροατήριο όπως μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές, ερευνητές, ιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, χημικοί, φυσικοί όπως και άλλων συναφών πεδίων. Οι ομιλητές προσέφεραν στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα οφέλη της νανοϊατρικής για τους ασθενείς με καρκίνο το οποίο με τη σειρά του έδειξε αμείωτο ενδιαφέρον για τις Νανοϊατρικές καινοτομίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Τέλος, η ημερίδα παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ETPN και τους πόρους σχετικά με τη διάρθρωση και τη σύνδεση της νανοϊατρικής κοινότητας, βοηθώντας πολύ καινοτόμες προσεγγίσεις να εισαχθούν στις αγορές και ως εκ τούτου να είναι προσιτές στους ασθενείς.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος: Η Επιστήμη και η διαρκής Ιατρική έρευνα, χαρίζουν ελπίδα και ζωή
Ενθαρρυντικό μήνυμα: Οι τάσεις θνησιμότητας από καρκίνο μειώνονται στην Ευρώπη...