ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απλή εξέταση αίματος προβλέπει την επανεμφάνιση της λευχαιμίας

Ο κίνδυνος επανεμφάνισης μιας συχνής μορφής της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας μπορεί να προβλεφθεί με μια απλή αιματολογική εξέταση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μορφή του αιματολογικού καρκίνου χαρακτηρίζεται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο NPM1 και αφορά περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με την θανατηφόρα αυτή μορφή καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών.

Ένα ποσοστό ασθενών με το μεταλλαγμένο γονίδιο υποτροπιάζουν παρά την επιθετική χημειοθεραπεία.

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, αλλά καταστρέφει εκτός από τα καρκινικά κύτταρα και τον υγιή ιστό.

Έτσι οι επιστήμονες αναζητούν έναν αξιόπιστο τρόπο διαχωρισμού των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση και αυτών που μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς αυτή.

Ο εντοπισμός των ασθενών πολύ υψηλού κινδύνου έχει αποδειχθεί δύσκολος διότι οι γιατροί σήμερα έχουν στη διάθεσή τους μόνο χρονοβόρα και πολυέξοδα γενετικά τεστ για τον έλεγχο των ιστολογικών δειγμάτων που παίρνουν από τους ασθενείς.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Γενετικής του Καρκίνου στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Γκριμγουέιντ, αντιπροτείνουν το λεγόμενο τεστ «Ελάχιστα Υπολειμματικής Νόσου».

Το τεστ είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει τους ασθενείς των οποίων το αίμα μετά τη χημειοθεραπεία περιέχει χαρακτηριστικές ενδείξεις του μεταλλαγμένου γονιδίου NPM1. Όσοι έχουν τις σχετικές ενδείξεις διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής της λευχαιμίας και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον Δρ Γκριμγουέιντ η εξέταση ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ως «οδηγός» για την αναγκαιότητα της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων σε νέους ενήλικες ασθενείς με οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Το τεστ εντόπισε στοιχεία υψηλού κινδύνου επανεμφάνισης της νόσου στο 15% των δειγμάτων, μετά από έναν δεύτερο κύκλο χημειοθεραπείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει πάνω από 80% πιθανότητα υποτροπής της νόσου μετά από τρία χρόνια, συγκριτικά με μόλις 30% πιθανότητα επανεμφάνισης μεταξύ των ασθενών με λευχαιμία, χωρίς τη γονιδιακή μετάλλαξη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύφθηκε μεταλλαγμένο γονίδιο που συμβάλλει στην παιδική λευχαιμία

Γιατί ο καρκίνος «ξαναχτυπά» μετά τη θεραπεία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved