ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νοσ. Παπαγεωργίου: Αναζητά χρηματοδότηση για την αγορά μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου PET/CT

Χρηματοδότηση για την αγορά μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου αναζητά το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ώστε να μειώσει σημαντικά το κόστος της εξέτασης με τον τομογράφο PET/CT, τον οποίο έθεσε χθες σε λειτουργία.

Πρόκειται για το πρώτο PET/CT που λειτουργεί εκτός Αθηνών στην Ελλάδα και θα εξυπηρετεί, αρχικά, 3-4 ασθενείς ημερησίως, με στόχο να φτάσει τους 10.

Η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση αποτελεί αγκάθι αφού γίνεται από εταιρεία που εδρεύει στο Λαύριο, μεταφέρεται οδικώς κάθε μέρα και έχει υψηλό κόστος, ενώ σε περίπτωση που καθυστερήσει η παράδοσή του, ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση.

Στους στόχους του νοσοκομείου είναι η αγορά μηχανήματος, με το οποίο θα παράγει το ραδιοφάρμακο και έτσι θα μειώσει το κόστος της κάθε δόσης από τα 700 ευρώ που είναι σήμερα στα 120.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλης Παππάς, έχουν ήδη γίνει οι μελέτες για την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος, το οποίο κοστίζει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, και θα υποβληθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Τι είναι ο τομογράφος PET/CT

Ο τομογράφος PET/CT είναι ένα απεικονιστικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στη διάγνωση του καρκίνου, τη σταδιοποίησή του, τον σχεδιασμό της θεραπείας, αλλά και για την πρώιμη ανίχνευση ύποπτων μεταστάσεων.

Ο πρώτος εκτός Αθηνών τομογράφος PET/CT στην Ελλάδα, είχε εγκατασταθεί τον περασμένο Αύγουστο στο "Θεαγένειο", αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, ενώ λίγους μήνες αργότερα εγκαταστάθηκε και ο δεύτερος στο Παπαγεωργίου.

«Αυτή τη στιγμή, το μονοπώλιο της παρασκευής του ραδιοφαρμάκου το έχει μια ελληνική εταιρεία που εδρεύει στο Λαύριο και η κάθε δόση κοστίζει 700 ευρώ. Αν αγοράσουμε το μηχάνημα και το παράγουμε στο νοσοκομείο το κόστος θα πέσει στα 120 ευρώ και θα κάνουμε την απόσβεση της επένδυσης σε μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε κάνει τις μελέτες, θέλουμε να βοηθήσει η πολιτεία, αλλά σκεφτείτε ότι ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστάει 220 εκατομμύρια ευρώ και λείπουν βασικά υλικά από το νοσοκομείο. Αν αγοράσουμε το μηχάνημα θα μπορούμε να προμηθεύουμε ραδιοφάρμακο και το Θεαγένειο και ο μόνος τρόπος να το αγοράσουμε είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ Παππάς.

O κ. Παππάς τόνισε ακόμη ότι η λειτουργία PET/CT είναι μεγάλη ανακούφιση για τους ασθενείς που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στην Αθήνα ή ακόμη και σε γειτονικές χώρες, όπως στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) της Τουρκίας (όπου έχουν τρία PET/CT και μηχάνημα παραγωγής ραδιοφαρμάκου) ή τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved