ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέα στοιχεία για τα αίτια που την προκαλούν

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλλει στην κατανόηση της αιτίας που προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας, βρήκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση πάθηση και οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ένα είδος λευκοκυττάρων, τα λεμφοκύτταρα μερικές φορές συγκεντρώνονται στους «τριτοβάθμιους λεμφοειδείς ιστούς (TLTS)» στον εγκέφαλο των ασθενών. Αυτές οι δομές είναι παρόμοιες με τους λεμφαδένες, αλλά βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου - στα γνωστά μηνίγγια. Συχνά συμπίπτουν με την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο, που σχετίζεται με πρόοδο της σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά πώς σχηματίζονται οι TLTS και τι τους κρατά εκεί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Ο Δρ Τζεν Γκομμερμαν και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ανολογίας του καναδικού πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι οι TLTS δημιουργούνται από την παρουσία των στρωματικών κυττάρων, τα οποία παράγουν ένα περίπλοκο δίκτυο από ίνες. Έτσι μπορούν να δημιουργήσουν το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται ένα είδος Τ-κυττάρου, το Th17.

«Ενώ τα Τ-κύτταρα είναι σημαντικά για το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, στην περίπτωση των αυτό-άνοσων παθήσεων, μπερδεύουν τον υγιή ιστό και του κάνουν κακό. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι η αντίδραση του Th17 συντελεί σε ένα είδος εγκεφαλική ιστολογικής φλεγμονής που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας» εξηγεί ο Δρ Γκομμερμαν.

Επιπλέον, τα κύτταρα Th17 επηρεάζουν τον τρόπο που οργανώνονται τα στρωματικά κύτταρα. Έτσι, η δομή που αναπτύσσεται είναι πάρα πολύ όμοια με τον φυσιολογικό λεμφικό ιστό, που θα βρίσκαμε στους λεμφαδένες του λαιμού.

Αν και η παρατήρηση αυτή δεν δίνει οριστική απάντηση, στο τι προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση, παρέχει νέα στοιχεία για την παθολογία της. Περαιτέρω μελέτες ενδεχομένως να αναδείξουν την αξία των αναστολέων Th17 στην θεραπεία της.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενημερωθείτε για τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Παράγοντας κινδύνου η γενετική προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved