ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλκοόλ και βλάβες στο συκώτι: Σοβαρότερες απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες

Η βλάβη που προκαλεί στο συκώτι η περιστασιακή και ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, είναι πολύ χειρότερη απ' ότι πίστευαν οι ερευνητές μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Biomolecules, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιβεντρα Σουκλα, μελέτησε σε ποντίκια την έκταση της ηπατικής βλάβης που προκαλεί η χρόνια χρήση αλκοόλ, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ακατάσχετης κατανάλωσης και ο συνδυασμός και των δύο.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε χρόνια χρήση και επαναλαμβανόμενα επεισόδια στιγμιαίας ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ηπατικής βλάβης.

«Είτε χρόνια, είτε στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση σε επαναλαμβανόμενη βάση, η χρήση αλκοόλ προκαλεί ηπατική βλάβη, συγκριτικά με τη μη χρήση. Και αυτό δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, όταν τα πειραματόζωα εκτέθηκαν και στα δύο είδη χρήσης, τότε η βλάβη αυξήθηκε ανεξέλεγκτα. Και πιο σοκαριστική ήταν η έκταση της λιπώδους εναπόθεσης στο ήπαρ των τρωκτικών που είχαν συνδυάσει και τα δύο πρότυπα χρήσης αλκοόλ. Ήταν περίπου 13 φορές υψηλότερη από την ομάδα ελέγχου. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ αποδίδεται εν μέρει στις μεταβολικές αλλαγές στο ήπαρ. Οι αλλαγές αυτές όχι μόνο αυξάνουν τις λιπώδεις εναποθέσεις, αλλά αυξάνουν και το στρες του οργάνου μειώνοντας την ικανότητά του να το καταπολεμήσει» εξηγεί ο Δρ Σουκλα.

Και η χρόνια ή στιγμιαία ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στο ήπαρ. Δημιουργεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις και σε άλλα όργανα και συστήματα του σώματος. Και αν η λειτουργικότητα των οργάνων αυτών πέφτει, τότε επηρεάζονται μια σειρά από σωματικές λειτουργίες.

«Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την έκταση της βλάβης που προκαλεί η κατάχρηση του αλκοόλ και πως σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος και ορισμένες μορφές καρκίνου» σημειώνει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Καφές μετά το αλκοόλ: Βοηθά να υποχωρήσει η μέθη;

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved