Αρχίζει η πρώτη κλινική μελέτη στον κόσμο για μεταμοσχεύσεις πέους
Την πρώτη μεταμόσχευση πέους ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν Αμερικανοί χειρουργοί στην χώρα τους, στο πλαίσιο της πρώτης κλινικής μελέτης στον κόσμο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Στη μελέτη έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 βετεράνοι, οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο πεδίο της μάχης και έχουν χάσει την ουροποιητική και την σεξουαλική ικανότητα.
Η πρώτη μεταμόσχευση για την οποία έχει βρεθεί δότης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 12 ώρες, καθώς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να γίνει συρραφή σε βασικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
Το πέος προέρχεται από έναν νεαρό ο οποίος έχασε τη ζωή του από άγνωστη αιτία.
Οι γιατροί του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς (JHU) που πραγματοποιούν τη μελέτη υπολογίζουν ότι θα χρειασθούν έξι έως 12 μήνες για να αποκτήσει ο βετεράνος-δέκτης του νέου πέους αίσθηση του οργάνου, ενώ πρώτος στόχος τους είναι να ανακτήσει την ικανότητα ούρησης και αργότερα την σεξουαλική ικανότητα.
Kάποιοι ασθενείς ενδέχεται να ανακτήσουν και την αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά επειδή μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο μία επιτυχημένη μεταμόσχευση στον κόσμο, οι γιατροί είναι προσεκτικοί και συνιστούν στους ασθενείς να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.
Όπως δήλωσε η Καρίσα Κούνεϋ, υπεύθυνη των κλινικών μελετών στο JHU, οι γιατροί του πανεπιστημίου θα παρακολουθήσουν κάθε βετεράνο που θα συμμετάσχει στη μελέτη επί μία πενταετία μετά τη μεταμόσχευση, για να συλλέξουν στοιχεία από τα οποία και θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως αυτό το είδος μεταμόσχευσης.
«Η επιστημονική ομάδα μας προετοιμάζεται επί χρόνια για τη μελέτη αυτή, ενώ έχουμε συζητήσει διεξοδικά τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται», είπε.
«Η μεταμόσχευση έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών μόνο εφ' όσον είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι' αυτήν. Έτσι, προηγείται εκτεταμένη αξιολόγηση των ασθενών, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορούν να ανταποκριθούν (και) στις ψυχολογικές απαιτήσεις της».
Υπολογίζεται ότι το 7% των βετεράνων πολέμου υφίστανται τραυματισμούς των γεννητικών οργάνων στο πεδίο της μάχης. Σε πολλές περιπτώσεις ο τραυματισμός οφείλεται σε εκρήξεις.
Παρότι υπάρχει ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός, πολλοί νεαροί στρατιώτες δεν τον χρησιμοποιούν διότι τους εμποδίζει να κινηθούν γρήγορα.
Διαβάστε επίσης:
Ένα ακόμη βήμα προς τις μαζικές μεταμοσχεύσεις τροποποιημένων οργάνων χοίρων σε ανθρώπους