ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τεστ της σταφίδας προβλέπει τη μελλοντική επιτυχία του παιδιού

Μια σταφίδα και ένα ποτήρι είναι το μόνο που θα χρειαστείτε για να κάνετε το τεστ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ έκαναν το τεστ σε δείγμα 558 παιδιών και διαπίστωσαν ότι μπορεί να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την ευφυΐα τους αρκετά χρόνια μετά.

Όταν έγινε το πείραμα, τα παιδιά ήταν μόλις 20 μηνών και οι ερευνητές αξιολόγησαν ξανά τις ικανότητές τους στην ηλικία των 8 ετών.

Τι περιελάμβανε το πείραμα: Οι ερευνητές έδειξαν στα νήπια μία σταφίδα και στη συνέχεια τη σκέπασαν με ένα διάφανο πλαστικό ποτήρι. Ζήτησαν από τα παιδιά να περιμένουν και να μην πιάσουν ή να μην φάνε τη σταφίδα μέχρι να τους δώσουν την άδεια να το κάνουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ της σταφίδας αξιολογεί τις δυνατότητες συγκέντρωσης του παιδιού αλλά και την ικανότητά του να μαθαίνει.

Να σημειωθεί πως τα παιδιά είτε ήταν τελειόμηνα, δηλαδή γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες της κύησης ή αργότερα, είτε είχαν γεννηθεί πρόωρα, δηλαδή στις 36 εβδομάδες της κύησης ή νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Journal of Pediatrics, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί πρόωρα ήταν πιο πιθανό να πάρουν τη σταφίδα πριν τους δοθεί άδεια, όμως γενικότερα τα περισσότερα παιδιά απέτυχαν στο τεστ και φέρθηκαν παρορμητικά.

Τα ελάχιστα παιδιά που έκαναν υπομονή για ένα ολόκληρο λεπτό αποδείχθηκε ότι στην ηλικία των οκτώ ετών ήταν πιο πιθανό να πετύχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να αναπτύξουν καλύτερο έλεγχο της συγκέντρωσής τους.

Περίπου επτά χρόνια μετά το τεστ της σταφίδας, τα παιδιά αξιολογήθηκαν και πάλι από ομάδα ψυχολόγων και παιδιάτρων με τη χρήση τριών επιμέρους τεστ συγκέντρωσης. Επίσης, αξιολογήθηκε η σχολική τους επίδοση με τη χρήση πρότυπων τεστ στα πεδία των Μαθηματικών, της Ανάγνωσης, της Ορθογραφίας και της Έκθεσης.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Dieter Wolke, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, «το τεστ της σταφίδας είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση του ανασταλτικού ελέγχου στα μικρά παιδιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη ώστε να εντοπίζεται ποια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δυσκολίες συγκέντρωσης ή μαθησιακά προβλήματα».

Ο καθηγητής προσθέτει ότι οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν το τεστ στο σπίτι, ωστόσο στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα ίσως δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο στο ελεγχόμενο περιβάλλον που έγινε η δοκιμή.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved