ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοιξε τις πόρτες του το ιστορικό Αμφιθέατρο Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Εγκαινιάστηκε εχθές, αργά το απόγευμα, το ιστορικό Αμφιθέατρο «Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο λειτουργεί ξανά μετά από 16 χρόνια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και σύσσωμη η Ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Πολάκης αναπόλησε τις δικές του στιγμές στο αμφιθέατρο, τριάντα χρόνια πριν, που ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής το 1983-84 έδινε τις δικές του «μάχες» για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο σε φοιτητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Κουβαλώ μέσα μου όλη αυτή την ιστορία», είπε ο κ.Πολάκης και ερχόμενος στο σήμερα ανέφερε ότι τόσο η Ιατρική Σχολή όσο και η κοινωνία «τραβούν μεγάλα ζόρια», καθώς η σημερινή κατάσταση είναι κρίσιμη. Μίλησε για άσχημη συμφωνία με κακά μέτρα που η εναλλακτική της όμως, όπως είπε, θα ήταν μια χαώδης κατάσταση για την οποία κανείς δεν είχε προετοιμαστεί.

Πρέπει, τόνισε, να βρούμε ισοδύναμα για την Παιδεία, Υγεία και Δικαιοσύνη και επανέλαβε ότι πρέπει να σπάσει το «απόστημα της διαπλοκής, της μίζας και του μαύρου χρήματος», για το οποίο στο υπουργείο Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε, δεν έγινε τίποτα.

Ο κ. Πολάκης είπε ότι από την αρχή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, μαζί με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό, προσπάθησαν να «γλιτώσουν το Σύστημα από το μπλακ άουτ», ένας κίνδυνος που, όπως είπε, δεν έχει εκλείψει ακόμη και αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για προσλήψεις προσωπικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σύστημα θέλει σαφή χρηματοδότηση και αιμοδοσία σε προσωπικό».

«Θέλουμε και θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στο Σύστημα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Πολάκης είπε ότι πρέπει να εκπέμψει το σήμα ότι δεν έχει εξαρτήσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος και ότι προχωράει με αξιοκρατικά κριτήρια, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές οι μεταπτυχιακοί υπότροφοι θα επιλεγούν μετά από διαδικασία εξετάσεων.

Ο κ. Πολάκης, τέλος κάλεσε τους φοιτητές που ανήρτησαν πανώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να τον επισκεφθούν στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη φοίτησή τους.

Εκπρόσωπος ομάδας φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές από την «υποχρηματοδότηση και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής των Πανεπιστημίων» και επεκτείνοντας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μίλησε «για κατάρρευση δημόσιων δομών» και για ένα σύστημα «αντικινήτρων» που οδηγεί τους νέους γιατρούς εκτός Ελλάδας.

Για το ιστορικό Αμφιθέατρο Φυσιολογίας, το παλαιότερο και μεγαλύτερο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. Όπως είπε, η Φυσιολογία ήταν ένα από τα πρώτα γνωστικά αντικείμενα στη νεοσύστατη Ιατρική Σχολή (1837) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο πρώτο Καθηγητή Ανατομίας και Φυσιολογίας.

Το Αμφιθέατρο Φυσιολογίας, μετά από απόφαση της Ιατρικής Σχολής, μετονομάστηκε σε Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Καθηγητής Γεώργιος Κοτζιάς» εις μνήμην του Γεωργίου Κοτζιά, διεθνούς φήμης νευροφυσιολόγου, απόφοιτου του ΕΚΠΑ, ο οποίος μαζί με τον Γεώργιο Παπανικολάου είναι οι μόνοι έως σήμερα Έλληνες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Lasker στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η κατασκευή του Αμφιθεάτρου, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προσδιορίζεται πριν από το 1930, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη μεγάλη κλίση στα έδρανα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλή ορατότητα και σωστή ακουστική και τα μεγάλα και ψηλά παράθυρα που επέτρεπαν στο φως της ημέρας να φωτίζει όλο το χώρο του αμφιθεάτρου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, με το σεισμό της Πάρνηθας, το Αμφιθέατρο υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση και οι τότε Πρυτανικές Αρχές άρχισαν άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανακατασκευή ενός νέου και αντάξιου της ιστορίας του Αμφιθεάτρου.

Το νέο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές αντιλήψεις και απαιτήσεις που χρειάζεται να διαθέτει ένας χώρος που προορίζεται για εκπαίδευση φοιτητών αλλά και για επιστημονικές συναντήσεις. Διαθέτει αίθουσα αμφιθεάτρου τριακοσίων θέσεων με σύγχρονες ανέσεις, εξαιρετικό οπτικοακουστικό υλικό, ειδικούς χώρους μεταφραστών αλλά και χώρους εργαστηρίων και γραφείων.

Κεντρική φωτογραφία: e-typos.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved