ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφθορά: Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί & τα κουρασμένα παλληκάρια στα Πειθαρχικά Συμβούλια

Το θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και γιατρών επαναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με αφορμή το γεγονός ότι δρομολογούνται από την κυβέρνηση διαδικασίες για συνολική επανεξέταση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων από νομοπαρασκευαστική επιτροπή υψηλού κύρους.

Αποτελούν καθημερινό θέμα στα μέσα ενημέρωσης οι «επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι, τονίζουν στην ιστοσελίδα τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, προσθέτοντας, «Κι όμως. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν έως σήμερα είναι 460, την ώρα που στο Δημόσιο εργάζονται περίπου 600.000 άτομα».

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρονται και στους επίορκους συναδέλφους τους, οι οποίοι φυσικά όπως φαίνεται δεν συγκρίνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι ενδεικτικό πως, από τις 220 περιπτώσεις που αφορούν ιατρικό προσωπικό το οποίο εγκαλείται και παραπέμπεται σε πειθαρχικά συμβούλια για αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία, οι 150 σχετίζονται με μη σοβαρά παραπτώματα, οι 13 για «φακελάκι» και 22 για ποινικά θέματα (περιλαμβανομένων διενέξεων μεταξύ συζύγων, διαζυγίων κ.ά.).

«Αν πάψει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να διορίζει «κουρασμένα παλληκάρια» στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τότε πιθανόν να δούμε σύντομα την κάθαρση της ιατρικής κοινότητας από το στίγμα της διαφθοράς», αναφέρουν οι γιατροί, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τους επίορκους γιατρούς που έχουν επιστρέψει στο ΕΣΥ (με τον νόμο Κατρούγκαλου) χωρίς να έχει κριθεί η υπόθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, αν και το φακελάκι έχει πάψει πλέον να κρατά την πρωτοκαθεδρία στην διαφθορά, όπως τόνισε άλλωστε και πριν μερικές ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, οι γιατροί εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπο για να ζημιώνουν το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου δηλώνουν επείγοντα περιστατικά και τελικά πραγματοποιούν μπότοξ και ανορθώσεις στήθους.

Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας ότι το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε ο κ. Ρακιντζής, έχουν λιγοστέψει τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και έχουν μειωθεί αισθητά τα σχετικά «κόστη» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «φακελάκι»: Πριν από τα μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.

Όπως όμως αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής, «Σε μεγάλο κρατικό νοσοκομείο σε μόλις έξι μήνες 32 χειρουργοί, εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές του ιδρύματος, εξυπηρετούσαν την ιδιωτική πελατεία τους κάνοντας εκατοντάδες αισθητικές επεμβάσεις (μπότοξ, ανόρθωση στήθους, επιθέματα στο πρόσωπο, ρινοπλαστικές και λιποαναρροφήσεις) και τις δήλωναν ως επείγοντα περιστατικά (σκωληκοειδίτιδα κ.λπ.), επιβαρύνοντας τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενή».

Το χτύπημα της διαφθοράς πάντως και η ηθικοποίηση του συστήματος αποτελούν κρίσιμο στοίχημα για την νέα πολιτική ηγεσία, όπως τόνισαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Υγείας. Το χτύπημα της προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς φαίνεται πως θα γίνει η σημαία της νέας πολιτικής ηγεσίας και, όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος Πολάκης, η διαφθορά έχει ονοματεπώνυμο: υπερτιμολογήσεις, οι οποίες αποτελούν το 90% στο πεδίο της διαφθοράς, ενώ το φακελάκι αποτελεί μόνο το 10%.

Διαβάστε ακόμη:

Η διαφθορά καλά κρατεί - Γιατροί δηλώνουν επείγοντα περιστατικά και κάνουν μπότοξ & ανορθώσεις στήθους

Η ελπιδοφόρα επανεκκίνηση στο υπ. Υγείας και οι πρώτες δυσκολίες: Τα νοσοκομεία στεγνά από υλικά...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved