ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες θεραπείες για την ημικρανία

Στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών βρίσκονται τέσσερα νέα φάρμακα που δίνουν ελπίδες για μια ζωή με πολύ λιγότερες κρίσεις στους ανθρώπους με συχνές ημικρανίες.

Η ημικρανία είναι μία συχνή μορφή κεφαλαλγίας που προσβάλλει το 10% του πληθυσμού, ενώ οι αθροιστικές κεφαλαλγίες προσβάλλουν έναν άνθρωπο στους 1.000.

Τα φάρμακα είναι μονοκλωνικά αντισώματα, προορίζονται για πρόληψη των ημικρανικών κρίσεων και τα έως τώρα αποτελέσματά τους είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε αν όλα πάνε καλά δεν αποκλείεται να έχουν εγκριθεί και να κυκλοφορούν ευρέως τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που ενώνονται με συγκεκριμένα μόρια του οργανισμού, ούτως ώστε να τα απενεργοποιήσουν ή να διακόψουν τη χημική διεργασία στην οποία αυτά συμμετέχουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα νέα φάρμακα στοχεύουν ένα μόριο του εγκεφάλου που λέγεται CGRP (πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης) και έχει ως ρόλο τη μεταβίβαση των μηνυμάτων του πόνου από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο (νευρώνα) στο άλλο. Τα τρία από τα νέα φάρμακα απενεργοποιούν το ίδιο το CGRP, ενώ το τέταρτο δεσμεύει τον υποδοχέα όπου αυτό πρέπει να ενωθεί για να επιτελέσει τον ρόλο του.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμο-Δημήτριο Μητσικώστα, διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, «τα νέα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν δραστικά τη ζωή των ανθρώπων με υψηλής συχνότητας επεισοδιακή ημικρανία, οι οποίοι παρουσιάζουν 4 έως 14 κρίσεις ημικρανίες τον μήνα και οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένες».

«Οι μελέτες που έχουμε έως τώρα στα χέρια μας δείχνουν ότι έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα, εφάμιλλη ή καλύτερη με εκείνη των υπαρχόντων φαρμάκων, αλλά με σχεδόν μηδενικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα κάνει προληπτικά με ασφάλεια μία ένεση κάθε 15 ή κάθε 30 ημέρες και θα έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής».

Οι δοκιμές που έχουν γίνει σε συνολικά 2.000 πάσχοντες από ημικρανία δείχνουν ότι 50% έως 70% από αυτούς ανταποκρίνονται σε αυτά, ενώ η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι έως και δέκα φορές χαμηλότερη από ό,τι με όσα ήδη διατίθενται.

Το σημαντικότερο μάλιστα όλων είναι ότι «κανένας ασθενής έως τώρα δεν έχει διακόψει τη θεραπεία με κάποιο από αυτά εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών» τονίζει ο κ. Μητσικώστας. Και προσθέτει: «Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, πιστεύω ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν εγκριθεί και διατεθεί ευρέως».

Τα νέα μονοκλωνικά αντισώματα δοκιμάζονται επίσης σε ανθρώπους με αθροιστικές κεφαλαλγίες, οι οποίες είναι πολύ πιο εξουθενωτικές από τις ημικρανίες.

Και νευροδιεγέρτες

Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει και στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας χωρίς φάρμακα. Πρόκειται για τους νευροδιεγέρτες, συσκευές που είτε εξωτερικά είτε εμφυτευόμενες διεγείρουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρομαγνητικά τους νευρώνες του εγκεφάλου ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας αναλγησία.

Οι εμφυτευόμενοι νευροδιεγέρτες προορίζονται για ασθενείς με ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, ενώ οι εξωτερικοί είναι ιδανικοί για ασθενείς που φοβούνται να πάρουν φάρμακα ή αυτά τους προκάλεσαν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:
Συχνοί πονοκέφαλοι: Μήπως φταίει ο αυχένας σας;
Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι: Πότε δείχνουν όγκο στο κεφάλι

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved