Αυξημένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ
Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τα χαρακτηριστικά εγκεφαλικά πρωτεϊνικά συμπλέγματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχουν τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Monash» της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον Δρ Βελαντάι Σρικανθ, διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν μεγαλύτερη συσσώρευση εγκεφαλικών συμπλεγμάτων, ακόμα κι αν δεν πάσχουν από άνοια ή ήπια προβλήματα σκέψης και μνήμης.
Η μελέτη εξηγεί εν μέρει γιατί οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ. «Διότι, η πάθηση ενδεχομένως να προκαλεί εγκεφαλικές ανωμαλίες που οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές αλλαγές που τελικά οδηγούν στην άνοια» εξηγεί ο Δρ Σρικανθ.
Διευκρινίζει πάντως ότι η μελέτη εντόπισε έναν συσχετισμό και δεν αποδεικνύει ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η αυστραλιανή μελέτη έγινε σε δείγμα 124 ηλικιωμένων με διαβήτη τύπου ΙΙ και σχεδόν 700 άτομα χωρίς τη νόσο. Ορισμένοι είχαν νόσο Αλτσχάιμερ, άλλοι είχαν ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης και άλλοι ήταν πνευματικά υγιείς.
Όλοι υποβλήθηκαν σε εγκεφαλική μαγνητική τομογραφία και περίπου από τους μισούς ελήφθη και δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για τη μέτρηση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Ταυ. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες δημιουργούν τις χαρακτηριστικές πλάκες και συμπλέξεις της νόσου Αλτσχάιμερ στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Εν τέλει, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, τα άτομα με διαβήτη είχαν περισσότερη λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού, το σημείο με την υψηλότερη συγκέντρωση νευρικών κυττάρων. Επίσης, είχαν υψηλότερη πρωτεΐνη Ταυ στο νωτιαίο υγρό, ένδειξη περισσότερων συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο.
«Ξεκάθαρα αποδεικνύεται ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ σχετίζεται με αύξηση της πρωτεΐνης Ταυ και μείωση της πυκνότητας του εγκεφαλικού φλοιού. Η πρόληψη ή ο καλύτερος έλεγχος του διαβήτη ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του σχηματισμού των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο» σχολιάζει ο καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο «Rush» του Σικάγο, Καλιπαντα Παχαν.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο γιατί ο διαβήτης συνδέεται με την αύξηση της πρωτεΐνης Ταυ.
«Ενδεχομένως να ευθύνεται η χρόνια αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ή ίσως να φταίει η χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονή στο σώμα, όπως συμβαίνει στον διαβήτη και άλλες παθήσεις. Μπορεί και η παχυσαρκία να παίζει τον ρόλο της» εξηγεί ο Δρ Σρικανθ.
Διαβάστε επίσης:
Ρεσβερατρόλη: Πού βρίσκεται η ουσία που «φρενάρει» το Αλτσχάιμερ
Δείτε πού μπορεί να «κολλήσετε» Αλτσχάιμερ