ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψευδαίσθηση απαλότητας: Ένα αλλόκοτο κοινωνικο-σεξουαλικό φαινόμενο!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology ρίχνει περισσότερο φως στο αλλόκοτο φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν Ψευδαίσθηση Απαλότητας (Social Softness Illusion), διευκρινίζοντας τον ακριβή ρόλο του στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, ορισμένα παράξενα παιχνίδια που μας παίζει το μυαλό μας εξυπηρετούν σημαντικούς κοινωνικούς σκοπούς.

Δοκιμάστε να χαϊδέψετε το χέρι σας και στη συνέχεια χαϊδέψτε το χέρι του συντρόφου σας. Κατά πάσα πιθανότητα στη δεύτερη περίπτωση θα θεωρήσετε ότι το δέρμα του αγαπημένου σας είναι πιο απαλό από το δικό σας, ασχέτως αν όντως είναι!

Αυτό ακριβώς περιγράφουν οι ειδικοί ως Ψευδαίσθηση Απαλότητας: την αίσθηση ότι το δέρμα ενός άλλου, αγαπημένου συνήθως προσώπου, είναι πιο απαλό από το δικό μας.

«Αυτό που εκπλήσσει όσον αφορά τη συγκεκριμένη ψευδαίσθηση είναι το γεγονός ότι είναι πολύ συγκεκριμένη», δηλώνει η ερευνήτρια Antje Gentsch από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. «Διαπιστώσαμε ότι η ψευδαίσθηση είναι πιο έντονη όταν το άγγιγμα ή το χάδι είναι σκόπιμο και γίνεται σύμφωνα με τις βέλτιστες ιδιότητες του εξειδικευμένου συστήματος που διαθέτει το δέρμα για το τρυφερό/συναισθηματικό άγγιγμα.» Το εξειδικευμένο αυτό σύστημα περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη τάξη νεύρων, τα οποία θεωρείται πως συντονίζονται αποκλειστικά με το ανθρώπινο χάδι, χαρίζοντας τη γνωστή ευχάριστη αίσθηση.

Ίσως γι' αυτό η ψευδαίσθηση λειτούργησε μόνο όταν ζητήθηκε από την ομάδα των συμμετεχόντων να αγγίζουν το βραχίονα ενός άλλου ατόμου, δεν παρατηρήθηκαν όμως αντίστοιχες επιδράσεις από το άγγιγμα στην παλάμη, όπου δεν υπάρχει η προαναφερθείσα εξειδικευμένη τάξη νεύρων κάτω από το δέρμα. Ομοίως, δεν παρατηρήθηκε η Ψευδαίσθηση Απαλότητας όταν ζητήθηκε από τους εθελοντές να αγγίξουν ένα κομμάτι βαμβάκι και να δηλώσουν πόσο απαλό είναι σε σύγκριση με το δέρμα τους ή με το δέρμα ενός άλλου ατόμου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ψευδαίσθηση Απαλότητας μπορεί να εξηγήσει γιατί ο άνθρωπος –και ίσως και άλλα θηλαστικά– επιζητούν το χάδι, την αγκαλιά και το άγγιγμα γενικότερα, καθώς η συμπεριφορά αυτή λειτουργεί πιθανώς ευεργετικά για τη σύναψη κοινωνικο-σεξουαλικών δεσμών.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας: Τι μου συμβαίνει;
Εγκρατής συνουσία Karezza: Η τεχνική που απογειώνει την ευχαρίστηση στο sex
Σεξουαλικές Φαντασιώσεις: Να τις μοιράζομαι με το σύντροφό μου;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved