ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεταναστευτικό, κυρίαρχο ζήτημα της χώρας - Δράσεις ΕΕΣ, Κουρουμπλή και Γιαννόπουλου

Σε τεράστιο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή κοινωνική και υγειονομική βόμβα για όλη την χώρα, εξελίσσεται το ζήτημα με τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Χθες η κατάσταση ξέφυγε εντελώς στην Μυτιλήνη, με συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ μεταναστών έξω από το Λιμεναρχείο, περιμένοντας να καταγραφούν από τις Αρχές, ενώ φαίνεται ότι από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς σοβαρά. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Λέσβο αυτή την στιγμή.

Δεν είναι τυχαία μάλιστα η επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αύριο Τετάρτη στην Λέσβο, ο οποίος, εκτός των άλλων, θα θέσει με απόλυτη προτεραιότητα και το μεταναστευτικό θέμα -εκτός από τις Δομές υγείας- στην συνάντηση που θα έχει με τους αρμόδιους φορείς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα, το οποίο πολύ πιθανόν να αποδειχθεί, όπως είπαμε παραπάνω, μια βραδυφλεγής βόμβα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο κ. Κουρουμπλής στις 8.15 το πρωί θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς που φιλοξενούνται προσωρινώς οι μετανάστες και στις 09.00 θα συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι όλων όσων εθελοντικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς και το ΠΕΔΥ. Στη 1.00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο κ. Κουρουμπλής θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου, Σεβασμιότατο Ιάκωβο Γ' και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό.

Εν τω μεταξύ, από την Κω θα ξεκινήσει σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός το φιλόδοξο ανθρωπιστικό σχέδιο έκτακτης δράσης, ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους 3 μήνες στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης, ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων, μετά από σχετική χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου από το ταμείο DREF (Disaster Relief Emergency Fund). Το σχέδιο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σειράς διανομών ανθρωπιστικής βοήθειας, και συγκεκριμένα κυτίων ξηράς τροφής, ατομικής υγιεινής, βρεφικών ειδών, πόσιμου νερού, σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια.

Προς επίρρωσιν της σημασίας και της στήριξης που δίνει η διεθνής κοινότητα στο μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί και η επιστολή που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τον Έλληνα επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαιρετίζει ανεπιφύλακτα τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση είναι ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» και συνεχίζει λέγοντας πως «υποστηρίζει τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου». «Τα Ηνωμένα Έθνη», συνεχίζει, «στηρίζουν την προσπάθεια αυτή για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας πρόκλησης, προς όφελος των μεταναστών και της Ευρώπης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ομότιμος καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, εξήρε χθες, το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Βοτανικό, το οποίο είναι πολύ καλύτερο συγκριτικά με το Πεδίο του Άρεως, όπως τόνισε.

«Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Βοτανικό είναι μία πολύ καλή υποδομή για τους πρόσφυγες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, επεσήμανε ότι «έχουμε αναπτύξει ένα ιατρείο στο Βοτανικό, με μια κινητή μονάδα, με συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές και καλύπτουμε τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας». Προσθέτει ότι στο «χώρο βρίσκονται συνεχώς τρεις με τέσσερις γιατροί αναλόγως των ειδικοτήτων που έχουμε ανάγκη» και συμπληρώνει ότι «οι κανόνες υγιεινής τηρούνται απόλυτα».

Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος βεβαιώνει ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι θα μείνουν στην ανοικτή δομή ξεπεράσει τους 600, που είναι και ο αρχικός σχεδιασμός, το ΚΕΕΛΠΝΟ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ό,τι αφορά το φαρμακευτικό υλικό, τις υπηρεσίες και τα εμβόλια των παιδιών που έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη:

Μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα

Ανθρωπιστικό σχέδιο έκτακτης δράσης από τον ΕΕΣ στην Ελλάδα, για πρόσφυγες και μετανάστες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved