ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τραυματικά παιδικά χρόνια στις γυναίκες σχετίζονται με πρόωρους τοκετούς

Με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού στις γυναίκες φαίνεται πως σχετίζονται τα στρεσογόνα γεγονότα κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων που τη δημοσιεύουν στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα κύησης, ενώ φυσιολογικός όταν η εγκυμοσύνη έχει διαρκέσει τουλάχιστον 40 εβδομάδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Ολσον, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 200 μητέρες και αφορούσαν στρεσογόνες εμπειρίες κατά την παιδική τους ηλικία. Το ένα τρίτο των γυναικών είχε γεννήσει πρόωρα, ενώ οι άλλες κανονικά.

«Όλα τα ανεπιθύμητα γεγονότα της παιδικής ηλικίας είχαν συμβεί πριν την ηλικία των 18 ετών και η μέση ηλικία τοκετού των γυναικών ήταν 28. Τα δυσάρεστα γεγονότα συνέβησαν κατά μέσο όρο 10 ή περισσότερα χρόνια πριν οι γυναίκες γεννήσουν», σημειώνει ο Δρ Ολσον.

«Αν και αναπόφευκτα, τα παιδικά τραυματικά γεγονότα μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, περιλαμβανομένης και της έκβασης της κύησης. Έτσι, οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τις εγκύους για παρελθοντικές και παρούσες καταστάσεις που ενδεχομένως να επηρεάζουν εμμέσως την υγεία τους. Είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα την πιθανή σχέση μεταξύ του κινδύνου πρόωρου τοκετού και των προσωπικών βιωμάτων κάθε γυναίκας» συμπληρώνει η Κάθλιν Χεγκαντορεν, καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο καναδικό πανεπιστήμιο.

Η αξία των συμπερασμάτων της έρευνας είναι μεγάλη, καθώς ο πρόωρος τοκετός είναι αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ενώ τα πρόωρα νεογνά που καταφέρνουν να επιβιώσουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων πνευμονικών προβλημάτων, καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου ΙΙ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved